Юлиан Вергов: Не осъдих Диана Димитрова за издевателство над непълнолетна, за да защитя дъщеря си

Юлиан Вергов: Не осъдих Диана Димитрова за издевателство над непълнолетна, за да защитя дъщеря си

Сподели

Юлиан Вергов излезе с офицална позиция за скандала, който актрисата Диана Димитрова завихри около името му в последните месеци, лепвайки му индиректно етикета „насилник“. Твърденията й за

флирт, ексалирал във физическа саморазправа на снимачния сет на сериала „Откраднат живот“,

ескалираха в мащабен медиен скандал, стигнал до самосезиране на прокоратурата.

Димитрова, която зрителите познават като д-р Огнянова от медицинската сага на NOVA, заяви публично, че в продължение на пет години е крила брутално издевателство от страна на колега. Предпочела дискретността в името на възходящото развитие на кариерата й.

Серия от постове в социалните й мрежи и едно тв интервю насочиха вниманието към Юлиан Вергов като заподозрян в тежкото провинение към Димитрова. Без името му да се споменава никъде официално, в рамките на три месеца актьорът бе подложен на медиен обстрел

заради твърденията, че докато раздавал правосъдие с ритници и шамари, дори е заплашил живота на Диана

Преди ден обаче стана ясно, че прокуратурата е отказала да продължи делото, поради липса на достатъчно доказателства.

Според показанията на Димитрова двамата с Вергов са имали връзка по време на снимките на „Откраднат живот“. През ноември 2017 г. се озовали в гардеробна за личен разговор. Вергов бил ядосан заради техен телефонен разговор предишната вечер. Версията на Димитрова е, че в помещението била и друга жена – художник на костюмите на продукцията Велина Павлова. Тя обаче излязла. Насаме Вергов

я блъснал в стената, бутнал я, а след това я ритнал няколко пъти, включително в лицето

След това продуцентът Евтим Милошев я убедил да не подава жалба в името на сериала.

Прокурорската проверка обаче разпитала като свидетел и Велина Павлова. Нейната версия се разминавала драстично с тази на Димитрова. По думите на Павлова тя никога не е напускала гардеробната. Била е и свидетел на целия разговор между Вергов и Димитрова.

Художничката категорично отрича актрисата да е била удряна и ритана

Адвокатът на Диана Димитрова Антон Станков заяви, че още не е решил дали да обжалва. Защитничката на Вергов Ина Лулчева пък каза, че обмислят дело за клевета.

В официалното си обръщение към медиите Вергов разкрива, че сблъсъкът му с Димитрова е бил само вербален и провокиран от скандални съобщения, изпратени към непълнолетната му дъщеря.

„Запознах се с Диана Димитрова на снимките на сериала “Откраднат живот”. Имахме близки приятелски и професионални взаимоотношения. Единственият конфликт, който съм имал с нея, е бил чисто словесен. Tова се случи пред част от екипа на сериала. Поводът беше, забелязани от мен (в телефона на дъщеря ми) текстови и гласови съобщения от Диана Димитрова.

Тяхното съдържание не пожелавам на никой родител да види и чуе в телефона на петнадесет годишното си дете

Повярвайте ми не искате да знаете какво видях там. И въпреки това държа да заявя съвсем ясно, че аз никога не съм удрял Диана Димитрова. Нито е имало каквато и да било форма на физическо насилие от моя страна. Всеки, който твърди обратното, е чисто и просто лъжец. Всеки, който твърди, че над тридесет души – снимачен екип от изключителни професионалисти, са станали свидетели на непристойно отношение спрямо жена и нито един от тях не е реагирал, е лъжец.

Тогава, единствената причина

да не повдигна обвинение срещу Диана Димитрова за издевателство над непълнолетна,

беше за да защитя дъщеря си. Да не й причинявам, всичко, което щеше да последва. А за да предпазваш или защитаваш някого, когото обичаш, понякога се налага да изтърпяваш неща, които са свързани с неправда или оскърбление.

С лъжи. Макар, да ти идва да крещиш.

Но искам да обърна внимание на нещо много по-голямо и важно. Нещо много по-сериозно от личния ми живот и име. Борбата срещу насилието над жени – кауза, в която аз безрезервно вярвам и подкрепям. Това е една болна и недостатъчно осветена територия от живота ни. Толкова чувствителна, че

всяка злоупотреба с нея е равна на престъпление

Изхождайки обаче от този случай, в който косвено и аз бях замесен, и който придоби, за съжаление широк обществен отзвук, разбрах следното.

Когато един човек излъже, че е станал жертва на насилие, и това стане достояние на всички, последствията са фатални.

Доверието към всяка следваща истинска жертва на каквото и да било насилие, ще бъде подкопано

Съмнението, че това може би не е истина, винаги ще остане. Това е абсолютно недопустима ситуация, с която трябва да се справим максимално бързо. За да не се получи ефектът на снежната топка.

Не трябва да допускаме от една лъжа да пострадат хиляди реални жертви

Защото никой вече може би няма да им повярва.

И сега искам да кажа нещо много важно:

Психическия тормоз  Е насилие.

Набеждаването на невинен човек Е насилие.

Лъжливите новини СА насилие.

Злонамереното уронването на авторитета (на когото и да било) Е насилие.

Клеветата Е насилие.

Внушенията без споменаване на име СА насилие.

Всяка заплаха над детето ти Е насилие.

Задължително е, да сме непримирими към насилието и то във всичките му форми. И трябва да се борим срещу него всеки ден. Всеки ден.

Видно е как всеки един човек може да бъде оклеветен

точно по този начин. А популярните лица (поради естеството на професията им) са най-лесните мишени.

Дадох си сметка, че известността е много уязвима позиция и с нея върви големият риск – да се намери някой недобронамерен, който да използва твоята известност за недобри цели.

При злоупотреба с името на популярна личност, лъжата се предава мълниеносно навсякъде,

с огромна скорост и периметър на разпространение. Пораженията от нея са огромни, а излъганите – стотици хиляди. Защото това е цената на популярността. И за добро, и за лошо. В този смисъл трябва да се научим да сме по-внимателни на какво вярваме и на какво – не. И

винаги да допускаме, че има и друга история, и друга гледна точка… преди да съдим

Доколкото съм запознат, в чужбина има закони в тази посока.

Мили хора, пазете си децата!

Не знаете откъде, с какво и кой може да ги застраши.“

Актуално

Избрано за вас