Музикалният гуру на Холивуд Дани Елфман ще гледа концерт в София от стола на Панчо Владигеров

Музикалният гуру на Холивуд Дани Елфман ще гледа концерт в София от стола на Панчо Владигеров

Сподели

Филмовият композитор Дани Елфман идва в България по покана на маестро Найден Тодоров. Авторът на музиката зад блокбастъри като „Мъже в черно“ и „Батман“ ще бъде специален гост на концерт за виолончело със солист Готие Капюсон.

Мястото на събитието е зала „България“, а датата е 5 октомври

Холвидуският хитмейкър ще бъде настанен в ложата на композиторите, където се намира и креслото на Панчо Владигеров.

Това стана ясно на среща с медии, на която Найден Тодоров представи горещите събития за новия сезон в афиша на „Софийска филхармония“.

Концертът за чело на Капюсон е изпълняван само три пъти пред публика до момента – в Париж, Виена и Сан Франциско

България е третата страна на Стария континент, където виртуозът ще се развихри. В репертоара му ще влезе и произведение на Елфман.

69-годишният Дани Елфман има четири номинации за „Оскар“ и едно „Грами“. Той е изключително продуктивен в творчески тандем с режисьора Тим Бъртън.

Последният им бестселър проект е сериала на Netflix, посветен на дъщерята на семейство Адамс Wednesday

Извън класиката Елфман ности истински рокендрол дух, която проявява с участието си на фестивали като Coachella. През 2022 г. той излезе с 50 души оркестър на сцената, свирейки теми от „Семейство Симпсън“ и „50 нюанса сиво“ на фона на свирепа пясъчна буря.

Сезонът в „Софийска филхармония“ ще бъде открит на 10 септември от Еманюел Чекнаворян, който ще дирижира националния оркестър за втори път

Младият, но вече много уважаван диригент се нарежда сред известните имена, които ще застанат на пулта пред националния оркестър. Сред тях са Кристоф Ешенбах, Шарл Дютоа, Джеймс Джъд, Василий Петренко и Лейф Сегерстам, който ще дирижира произведение на Димитър Ненов.
Сред българските имена са Григор Паликаров, Вилиана Вълчева, Росен Миланов, Павел Балев и Деляна Лазарова, която ще направи дебюта си със Софийската филхармония в деня на музиката.

През есента публиката ще чуе и цигуларите Мидори, Огюстен Дюме, Сергей Хачатрян, Светлин Русев и Лия Петрова. Както и виолончелистите Камий Тома и Клаудио Бохоркес, кларинетистът Даниел Отензамер и звездния оперен дует Диана Дамрау и Никола Тесте. Този път те ще представят Моцартова програма.

Иво Погорелич се завръща на сцената на зала „България“ на 24 ноември – този път с рецитал.

В сезона са включени и концерти за тинейджъри и деца от образователната програма на Софийската филхармония „Фортисимо“.

Фотокредит откриваща снимка: AP

Актуално

Избрано за вас