Манхатънхендж: Нюйоркчани гонят залеза в бетонната джунгла

Манхатънхендж: Нюйоркчани гонят залеза в бетонната джунгла

Сподели

Световноизвестният силует на Ню Йорк зашеметява погледите на пътешественици и авантюристи, мечтаещи да бъдат погълнати от града, който никога не спи, вече около век. В продължение само на четири дни в годината обаче слънцето се подрежда перфектно в пространствата между небостъргачите, за да хвърли невероятен лъч светлина по залез слънце, който напомня на древния Стоунхендж в Англия.

Това много модерно явление, наречено „Манхатънхендж“, се появи за първи път през 2023 година при залез слънце в понеделник вечер.

Уебсайтът на Американския природонаучен музей е отделил специално внимание на събитието, когато залязващите слънчеви лъчи ще се носят над уличната мрежа на града.

Ефектът „Манхатънхендж“ трае само няколко минути, когато светлината от залеза се разпръсква по главните улици, минаващи от изток на запад, които не са блокирани от нито една от огромните сгради на острова.

Според старши метеоролога на CNN Дейв Хенен

времето тази година изглежда много благоприятно, което е предпоставка за страхотни снимки.

Ако сте в „Голямата ябълка“ и поради някаква причина пропуснете „Манхатънхендж“ тази седмица, предстои още един перфектен залез в средата на юли.

За постигане на най-добър ефект при снимане или наблюдение на залеза има и съвети.

Разположете се възможно най-далеч на изток в Манхатън. Уверете се, че когато погледнете на запад през булевардите, все още можете да видите Ню Джърси. Особено подходящи локации са 14-та улица, 23-та улица, 34-та улица, 42-ра улица и 57-ма улица.

Нюйоркският департамент за паркове и отдих предлага също така надлеза Тюдор Сити в Манхатън и парка Хънтърс Пойнт Саут в Лонг Айлънд Сити, Куинс.

Макар че това се нарича „Манхатънхендж“, този ефект може да се получи и в някои части на Куинс.

„Манхатънхендж“ е възможно благодарение на „решетъчната“ градоустройствена система на Манхатън, която датира от началото на XIX век. Това щастливо подреждане започва от улица Хюстън и стига до южно от 155-а улица.

Фотокредит: Julia Nikhinson/AP / @212sid

Четете още:

3D сканиране показва „Титаник“ както никога досега

190 млн. долара за най-разпознаваемата ютия в света

 

Актуално

Избрано за вас