Отиде си рок легендата Тина Търнър

Отиде си рок легендата Тина Търнър

Сподели

Музикалната легенда Тина Търнър почина на 83-ргодишна възраст. През последните години тя мина през черна серия от здравословни проблеми, сред които рак, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Музикалната легенда

стана известна през 60-те години на миналия век

с парчета като  Proud Mary и River Deep, Mountain High, съвместно със съпруга си Айк. С него тя се развежда през 1978 година, но това въобще не спъва певицата. През 80-те години се изкачва на върха на музикалната индустрия и завладява сърцата на милиони хора по света.

Фотокредит: Pete Still

Дълго време се чувствах като блокирана, без изход от нездравословната ситуация, в която се намирах“, каза тя пред Harvard Business Review през 2021 г. „Но след това имах поредица от срещи с различни хора, които ме насърчиха… И след като успях да се видя ясно, започнах да се променям, отваряйки пътя към увереността и смелостта си. Минаха няколко години, но най-накрая успях да отстоявам живота си и да започна наново.

Търнър беше известна като

кралицата на рокендрола

и набра популярност с изключително енергичните си изпълнения, дрезгав, мощен глас и крака, чиито ритъм  на сцената разказваха отделна история от тази на песента.

Тина печели сем награди „Грами“ и със собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Тя ще остане в музикалната история като първата жена, успяла да се добере до корицата на  списанието Rolling Stone и влязла цели два пъти в Рок залата на славата. Уроците по свобода при Търнър вървят ръка за ръка с модните революции. Още през 1969 г. тя привлича вниманието на критиката на концерта си в Сентръл парк в Ню Йорк с минималистичен като дължина червен кожен тоалет.

Фотокредит: ITV/SHUTTERSTOCK

Изпълнената с бедност, отчуждение и ударна доза насилие история на Тина по пътя към рестарта й като солов артист вдъхнови  What’s Love Got To Do With It. Филмът от 1993 г. донесе на Анджела Басет номинация за „Оскар“ за ролята на звездата. „Тина: Мюзикълът“  е другото заглавие, което пренесе животът й на „Бродуей“ и „Уест енд“. Търнър е главен герой и във вълнуващият с човещината си документален филм на HBO „Тина“ (2021 г.).

В интервю за Marie Claire Южна Африка през 2018 г. Търнър каза: „Хората смятат, че животът ми е бил труден, но

аз мисля, че това беше прекрасно пътуване.

Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че не е това, което се е случило, а как се справяш с него.

Актуално

Избрано за вас