Откриха изложба на легендарните автобуси „Чавдар“ в Ботевград (ВИДЕО)

Фотокредит: Facebook / Исторически Музей - Ботевград

Откриха изложба на легендарните автобуси „Чавдар“ в Ботевград (ВИДЕО)

Фотокредит: Facebook / Исторически Музей - Ботевград
Сподели

Ботевград отбеляза Международния ден на музеите с нова изложба, посветена на иконичните автобуси „Чавдар“. „Гласът на колелетата“ е създадена от екипа на музея в града и представя голям набор от снимков и документален материал.

Освен фотосите на легендарните автобуси, посетителите на изложбата ще могат да видят и макети и рол-банери.

Организаторите предлагат на гостите на музея едно вълнуващо приключение из важни страници от историята на едно емблематично производство, което оформило ежедневието на хората в региона.

Изложбата старателно пресъздава историята на автобусите и тяхното значение за Ботевград. „Гласът на колелетата“ е вдъхновена от книгата „Автобусите на Ботевград“ на Иван Колев, като

артефактите изложени в музея, проследяват историята на „Чавдар“-ите.

Начало на изложбата поставя самата възникване на работилницата на Рачо Джамбов през началото на ХХ век, преминава през преходните години и стига до създаването и възхода на завода „Чавдар“.

Фотокредит: Facebook / Исторически Музей – Ботевград

Дълго време отлежава идеята за това да представим нещо емблематично и много характерно за нашия град.“, сподели пред БНР  Рени Петрова, директор на музея в Ботевград.

Истината е, че тогава си зададох един много човешки и простичък въпрос: Какво би било това, което да предизвика хората извън Ботевград, от други населени места?

Нещо силно, нещо смислено, някакъв мил спомен от миналото.

Какво би ги закарало до музейните и изложбените зали? Тогава аз с насмешка си казах: Един автобус със сигурност би трябвало да ги закара.

Градът е производител на автобуси през последните 80 години. Петрова подчерта, че събитието е резултат от сериозния труд на екипа на музея. В разговора стана ясно още и че изложбата е с мобилен характер и е предвидено да пътува из България, за да достигне до повече хора. В Ботевград „Гласът на колелетата“ ще остане до 15 юни, а следващата дестинация на „Чавдар“-ите е Историческият музей в Правец.

Актуално

Избрано за вас