Интерактивното представление „НОНУМЕНТ 1.0“ се завръща при Чинията на Бузлуджа

Интерактивното представление „НОНУМЕНТ 1.0“ се завръща при Чинията на Бузлуджа

Сподели

Отличеният с „Икар“ пърформанс „НОНУМЕНТ 1.0“ се завръща при Чинията на Бузлуджа, където дебютира през 2019 г. Интерактивното представление се е част от фестивала Open Buzludzha 2023 г. И този път то ще завихри публиката в едно необикновено преживяване, което показва противоречивия (не)паметник от неочакван и вълнуващ ъгъл, като пресечна точка на събития от миналото и реалността на настоящето.

„НОНУМЕНТ 1.0“ е създаден под формата на пиеса за слушане, която се

„изиграва“ от публиката по време на разходка

около бившия дом на Българската комунистическа партия. Участниците преживяват архитектурата и стават свидетели на сцени от историята на паметника. Те получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове. Те в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 г. или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 г.

„Графити артисти, авантюристи, пътешественици и любопитни нахлуват през всеки възможен процеп на този надупчен „параклис“ на измисленото бъдеще. Кацнал като забравена от друга галактика летяща чиния на този връх, Нонументът пита – какво значение ще му сложим? Или колко динамит ще му поставим…“ Така авторите – актьорът, продуцент и ТВ водещ Стрфан А. Щерев, композиторът Емилиян Гацов-Елби и немският арт колектив ЛИГНА – загатват какво може да очакват ценителите на съвременното изкуство, които ще се присъединят към публиката.

Отличеният с „Икар“ пърформанс “НOНУМЕНТ 1.0” се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации ’22“. Той е със свободен вход за всички участници и ще се проведе на 11 август от 12:00 и 19:30 ч., на 12 август от 12:00 ч. и на 13 август от 11:00 и 14:00 часа. За желаещите да участват е необходимо да разполагат със смартфон и слушалки. Те трябва да се явят 20 минути преди обявените часове на паркинга под паметника.

Актуално

Избрано за вас