Адел, Тейлър Суифт и Дрейк съдят Twitter за авторски права за 250 милиона долара

Адел, Тейлър Суифт и Дрейк съдят Twitter за авторски права за 250 милиона долара

Сподели

Обезщетение на стойност 250 милиона долара искат Дрейк, Тейлър Суифт и Адел от Twitter за „мащабно нарушаване на авторските права“, съобщава ДПА. Искът във Федералния съд в Тенеси е за неправомерно използване на песни от репертоара на топ звездите.

Към него се присъединяват общо 17 издатели, държащи лиценза за каталозите на стотици музиканти.

Единственият ответник по иска е X Corp на Илон Мъск, която притежава Twitter.

„Тwitter е най-голямата социална медия, която досега напълно отказва да плаща за правата на милиони песни, които ползва“, заяви Дейвид Израелит, главен изпълнителен директор на Асоциацията на издателите на музика в САЩ.

„Тwitter е наясно, че всеки ден милиарди хора пускат и стриймват музика по каналите му

и вече не може да се крие зад Закона за авторските право в цифровото хилядолетие. И да отказва да плаща на изпълнителите и издателите“, предаде БТА.

По силата на този закон Twitter и другите социални медии са защитени срещу искове за авторски права за материали, качени от потребителите

Но само ако премахват тези, които са качени в нарушение, и сами наказват нарушителите. В иска се твърди, че мрежата не прави нищо подобно.

В отговор на отправено запитване по отношение на иска от пресслужбата на Twitter са отговорили с емотикон, символизиращ купчина изпражнения.

 

Фотокредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално