„Зорба гъркът” влиза отново в афиша на Софийската опера и балет

„Зорба гъркът” влиза отново в афиша на Софийската опера и балет

Сподели

„Зорба гъркът” влиза отново в афиша на Софийската опера и балет, съобщават от операта. Балетът се свързва най-вече с известния филм с участието на Антъни Куин. В основата е книгата „Живот и приключения на Алексис Зорбас“ (1943), с която започва кариерата на писателя Никос Казандзакис.

В представленията ще участват Никола Хаджитанев, Фредерико Пинто, Георги Аспарухов, Емил Йорданов, Цецо Иванов, Рафаел Рамос, Марта Петкова, Катерина Петрова, Венера Христова-Аспарухова, Винченцо Каруана, Георги Банчев, Марина Маринова, Шарлот Берар, Мария Йорданова, Людмила Илиева.

Хореографията, режисурата и либретото са на Лорка Масине. Асистент-хореограф е Алиса Ароне. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Помощник-режисьори са Анелия Цолова и Анелия Шишкова. Репетитори са Мария Илиева, Ясен Вълчанов, Трифон Митев, Иванка Касабова, Георги Аспарухов.

Представленията са на 20, 21, 22 октомври, както и на 12 ноември, пише БТА.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета е през 1988 г. на „Арена ди Верона“. Оттогава балетът е представян пред

повече от три милиона зрители

в 30 страни по света. Събира 120-хилядна публика наведнъж – на открития стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис, един от най-изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец,  възпитаник на Парижката и Атинската консерватории. Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 г. дебютира в трупата на баща си, а през 1964 г. създава трупа със сестра си Татяна Масине. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на „Балета на 20 век“ на Бежар, балетната трупа на Монте Карло, „Ню Йорк сити балей“, Театро Масимо в Палермо, Миланската скала, Римската опера.

Самият хореограф твърди, че се чувства европеец, тъй като е завършил литература в Сорбоната, баща му притежава имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция. Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. „Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца“, смята хореографът.

У нас балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година в НДК. В ролята на мадам Ортанс е известната българска балерина Маша Илиева. За нея Лорка Масине казва, че е най-добрата мадам Ортанс, която е гледал до този момент.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със „Зорба гъркът“ в културната програма „2007 – година на Казандзакис“. Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

Актуално

Избрано за вас