Oтвориха първия театър за кучета в Малта

Oтвориха първия театър за кучета в Малта

Сподели

Първият театър за кучета беше открит в Малта. Да, правилно прочетохте, вече не само вие можете да отидете да гледате театрално представление, а и вашия четириног приятел. И в случая вие ще бъдете негов придружител.

Миналият уикенд в националния парк Ta’Qali в Малта се състоя първото по рода си театрално представление, предназначено за кучета. Заглавието е „FI-DO“ и представлява музикална пиеса на Teatru Malta и Manifesto Poetico. Музиката е композирана от Карл Фиорини, която черпи вдъхновение от звуците, които кучетата обичат да чуват и кучешките звуци, които хората обичат да имитират.

„За кучетата са правени много филми, но не са правени театрални пиеси“, казва пред Times of Malta артистичният директор на Teatru Malta Шон Бухагиар.

Фото кредит: Matthew Mirabelli

Той допълва, че националната театрална компания на Малта винаги се опитва да експериментира и да предлага нещо ново на публиката. Бухагиар също така иска да намери начин да разработи проект с KorMalta, националния хор на Малта, и да събере творци, които да работят заедно върху рядка форма на театър.

„Искахме да създадем продукт, който да заинтригува различни аудитории, които имат кучета или наистина ги обичат. Карл Фиорини първо си помисли, че сме луди. След това обаче започна да проучва звуците, които кучетата харесват, и звуците, които ние издаваме. Така се стигна до тази отлична композиция“, споделя той.

След часове на проучване на звуците, които карат кучетата да махат с опашка, се ражда „FI-DO“

Продукцията е изпълнена с мелодии, които ще накарат ушите на кучето ви да настръхнат. Тя разказва историята на двама собственици на кучета – Сиду и Сида и техните кучета Фидо и Джул. Спектакълът е режисиран от трупата за съвременен театър Manifesto Poetico. Двамата артисти, които имат дългогодишен опит в интердисциплинарни продукции, са експерти и в изкуството на пантомимата, което е силна тема в 30-минутното шоу.

Дуото прекарва часове в проучване как всички различни елементи на представлението – мимика, хор, музика, актьори и кукловоди, се съчетават, като същевременно разказват историята от гледната точка на кучето. Едно от най-големите предизвикателства било направата на спектакъл, който да е еднакво интересен както за кучетата, така и за техните стопани, споделят създателите.

Билетите за кучето са на стойност 1 евро, а за собственика – 10 евро. Четириногите е задължително да бъдат на каишка не по-дълга от 2 м по време на представлението.

Фото кредит откриваща снимка: Times Malta

Актуално

Избрано за вас