Въвеждат 6-дневна работна седмица

Снимка: Pixabay

Въвеждат 6-дневна работна седмица

Снимка: Pixabay
Сподели

През юни Гърция въвежда шестдневна работна седмица. Новостите ще важат само за държавните институции, банките, компании за комунални услуги и други компании и организации от публичния сектор. Става дума за държавни институции, които досега работеха пет дни в седмицата, пише „Денар“.

Все пак държавата въведе правило, че

един служител не може да работи повече от осем часа

на шестия работен ден и не се допуска извънреден труд.

В случай че фирмите имат петдневни нощни смени, служителят може да не работи нощна смяна на шестия ден.

В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден. Ако той се пада на

празник или в неделя, те ще получат 115%,

предаде БТВ.

Не е задължително тази разпоредба да се спазва от работодатели на компании, които преди това не са работили пет дни в седмицата.

Германската медия RND, цитирана от Capital.gr отбелязва, че в момент, когато Германия обсъжда въвеждане на четиридневна работна седмица, Гърция установява шестдневна, макар и на доброволна основа. Тази мярка има за цел да се справи с липсата на специализиран персонал, което също е проблем в Гърция.

В няколко държави, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия, Швеция и Испания, са проведени опити, за да се провери ефективността на по-кратките работни седмици. Резултатите разкриват, че намаленото работно време ви стимулира да бъдете креативни с времето си и насърчава ефективността.

Актуално

Избрано за вас