„Жените, които плачат, са гневни“ в музея „Пикасо“ в Париж

„Жените, които плачат, са гневни“ в музея „Пикасо“ в Париж

Сподели

„Жените, които плачат, са гневни“ – вдъхновен от женската част от потомството на испанския художник, музеят стартира серия от изложби. Те са пречупени през гледните точки на съвременни артисти. Френскaта художничка и артист ORLAN е поканена да представи два свои фотографски проекта, озаглавени: „ORLAN се комбинира с портретите на жените на Пикасо“ и „Жените, които плачат, са гневни“.

Музеят „Пикасо“ се намира в хотел „Сале“ (Hôtel Salé) – едно от най-красивите частни имения от XVII век в Париж.

Колекцията на музея „Пикасо“ се състои от над 5000 творби на художника. Заради качеството и разнообразието от художествени форми, които обхваща, тази колекция е единствената в света, която представя както живописно, скулптурно, гравирано и илюстрационно творчество на Пикасо. Така е и прецизно свидетелство на творческия процес на художника.

Родена през 1947 г., ORLAN е художничка, която се изразява чрез различни направления

и форми в изкуството: живопис, скулптура, инсталации, пърформанс, фотография, изкуствен интелект и 3D реалност.

От 60-те и 70-те години на ХХ век насам ORLAN поставя под въпрос статута на тялото и политическия, религиозния, социалния и традиционния натиск, който се оказва върху него. Нейните творби осъждат насилието, извършвано върху тялото и по-специално върху женските тела.

С нестандартния си вид, тя самата превръща тялото си в „инструмент“,

чрез който разкрива собственото си отношение към другостта.

Тя казва, че нейното изкуство не е типичният bodyart, а по-скоро „плътско изкуство“, в което липсва страдалческият аспект на bodyart-a. Тази концепция най-силно се проявява в нейните фотографии.

С последните си изложби в музея „Пикасо“ тя поставя под въпрос статута на тялото, подложено на политически, социален и религиозен натиск, като се фокусира върху серия от

картини и рисунки на Пикасо от края на 30-те години

на XX век. Тези творби, изобразяващи скърбящи фигури, алегории на страданието, са замислени като реакция на войната в Испания и са вдъхновени до голяма степен от фотографката Дора Маар, тогавашна спътница на художника.

А ето какво казава самата авторка за своята изложба:

„Жените, които плачат, са гневни“ е нова серия от хибридни фотографии, които създадох, за да покажа жените в сянка: вдъхновителките, моделите, музите в живота на Пикасо. Препрочитам творчеството на Пикасо, за да върна жената-субект в центъра.“

Изложбата е открита на 17 май и може да бъде видяна до 4 септември в музея „Пикасо“ в Париж.

@Photocredit: Times Of Malta

Актуално

Избрано за вас