„Литературни маршрути 2023″ завършват с богата програма

Фото кредит: Яна Лозева

„Литературни маршрути 2023″ завършват с богата програма

Фото кредит: Яна Лозева
Сподели

Петият сезон на Литературните маршрути на фондация „Прочети София“ ще завърши с поредица от маршрути през септември и октомври.

Есенната програма започва със специалното събитие през тази година, което ще е посветено на поета, литературен критик, журналист и преподавател – Марин Бодаков. В негова памет ще бъде възстановена унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата „Ш“, която бе част от проекта „Скритите букви„, в който участваше и Марин Бодаков. Пейката, заедно с поезията му, ще бъде разположена и съхранявана в парк на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Събитието ще бъде на 16 септември и ще започне с Литературния маршрут за Марин Бодаков: „Помня този човек“, посветен на неговата поезия,

критическа, журналистическа, редакторска

и преподавателска работа. Началото ще бъде в 16:30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“.

За различните професионални, творчески, някои лични занимания и любими места в града на Бодаков ще ни разкажат и различни хора. Сред тях са Геновева Димитрова, доц. д-р Светлана Станкова, проф. Алберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Елка Димитрова, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Йордан Славейков, Яна Букова.

Марин Бодаков / Фото кредит: Яна Лозева

Вдъхновени от премиерата на книгата „Галерията на сърцето“ на издателство „Точица“ и Издателство за поезия ДА (на която чухме поезията на Марин Бодаков, прочетена от хора в публиката), фондация „Прочети София“ кани всеки, който желае, да прочете негово стихотворение в парка на Военна академия от 18:30 ч. Там ще бъде и последната спирка на Литературния маршрут. Тази част от събитието

няма да прилича на обичайните литературни четения,

няма да има сцена, нито специално обособено място за публика. Различните гласове, които четат поезията на Марин Бодаков, ще озвучат целия парк. Те ще бъдат записани и четенето ще бъде достъпно онлайн. Така в бъдеще всеки, който седне на пейката, ще може, освен да прочете, и да чуе поезия на Бодаков.  

На 20 септември от 18:30 ч. ще бъде дългоочакваният Литературен маршрут, посветен на Димитър Воев. Заглавието, което неговият автор и водещ Калоян Праматаров му дава е „Завършен в бъдеще време“. Маршрутът ще започне от Кравай (ул. „Фритьоф Нансен“ 1).

Калоян Праматаров  / Фото кредит: Радина Ганчева

„В творчеството на Димитър Воев, неизменно присъства темата за отчуждението, изпълнена с болезненост и крайност. Ще проследим биографията на автора, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, ще почетем текстове и ще послушаме музика“, разказва за събитието археологът, преводач от френски език и поет Калоян Праматаров.

„Ноктурналиите на града: бягство в нощта на литературата“ е заглавието на Литературния маршрут, който ще бъде част от тазгодишната програма на „Нощта на литературата“на 27 септември от 21:30 ч., с начало от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Неговият автор и водещ – писателят и преподавател във Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Тодор П. Тодоров, споделя повече за това какъв именно е акцентът на този градски тур:

„Този маршрут е кратък поглед към голямата литература на нощта и нейните безпокойства. Той е опит за пробив и бягство към други места и други времена.  Маршрутът ще открива реалиите на нощта, т.нар. ноктурналии – нощни обитатели и същества,

фантастични образи, видения, кошмари, но също предмети,

улици, сгради и практики. Ще открехне вратата към магическите изкуства, градските легенди и ужаси. Ще съпостави модерната градска и природната селска нощ. Ще свие към малките улички с бохема, фланьора и прокълнатия. Ще поброди из поетиката на безсънието и моралните изкушения на нощта. И всичко това през фигури и текстове от българската и световната литература – от Гьоте, По и Чоран до Далчев, Траянов и Смирненски.“

Албена Тодорова / Фото кредит: Яна Лозева

Партньорството с образователната програма „Гледане с разбиране“ на фондация „Изкуство – дела и документи“ продължава с още две съвместни събития. „Гледане с разбиране“ изследва как може посещението в музея винаги да е различно, дори когато изложбата не се сменя и как едни и същи произведения могат да разказват различни истории всеки път. На 30 септември от 15:00 ч. в Националния политехнически музей, поетесата Албена Тодорова ще ни преведе през една възможна територия между литературата и науката и ще обърне погледите ни към поетическото в обиколка, посветена на експозицията на музея. „Поезия и техника“ ще бъде маршрут за машини, търговци, индустрии и четене на текстове на чуждестранни и български поети, сред които Атанас Далчев, Пенчо Славейков, Никола Вапцаров и др. След провеждането си всяка разходка ще продължи своя живот под формата на аудио гид, който ще бъде достъпен безплатно онлайн.

През октомври съвместната инициатива ще продължи с „Литературен маршрут за Георги Марков“ в Музея на изкуството от периода на социализма с автор и водещ Димитър Кенаров.

На 4 октомври от 18:30 ч. за първи път ще се проведе Литературен маршрут, посветен на конкретен жанр. „Опит за есеистична разходка през няколко улици и времена“ ще бъде градската лекция на Биляна Курташева, която e доктор по теория и история на литературата и доцент в Нов български университет. Маршрутът ще започне от ул. „Гогол“ 6, пред някогашния дом на Цветан Стоянов.

„Литературни маршрути“ се провеждат без предварително записване. Всички те са със свободен достъп. За „Литературните маршрути“ в музеи се заплаща входа за музея.

Фото кредит откриваща снимка: Яна Лозева

Актуално

Избрано за вас