„С тебе май сме само двама“: Вижте най-малкия ресторант в света

„С тебе май сме само двама“: Вижте най-малкия ресторант в света

Сподели

„Така че, само двама ще влезнем с теб във храма“, запяха Нова Генерация преди повече от 30 години. Сега ви каним на вечеря в най-малкия ресторант в света, който може да побере само двама души.

Solo Per Due – „Само за двама“, не е обикновен ресторант, и то не само заради миниатюрните си размери. Има фойерверки, пламтящи свещи на открито, сребърно звънче за повикване на сервитьора – и само една елегантно подредена маса.

Това е екстравагантно място, където за ексклузивно ястие за двама ще трябва да извадите няколкостотин евро. Шампанското, най-добрите вина и флоралната украса се заплащат допълнително, а посетителите имат изглед към древна римска вила.

Собствениците му твърдят, че това е

най-малкото заведение за изискани ястия не само в Италия, но и в света.

Идеално за романтични вечери, Solo Per Due работи целогодишно за обяд и вечеря, но няма меню. Сервираната храна е съобразена с вкусовете и желанията на клиентите.

Ресторантът е част от селско каменно имение от XX в., разположено близо до село Ваконе, северно от Рим.

Тук цари неприкосновеност на личния живот и дискретност

Атмосферата е почти като заведение от типа „спийк изи“ (тайните барове, които по време на Сухия режим в САЩ започват да съществуват и водят клиентите си от „уста на уста“ с кодирани пароли за достъп – бел. авт.) – с изключение на факта, че Solo Per Due е широко рекламирано, рейтинговано, а местоположението му е известно.

Резервация „last minute” не е възможна

За да запазят единствената маса в ресторанта, клиентите трябва да направят своята резервация по телефона и да я потвърдят 10 дни преди събитието. Подробностите за менюто се определят в момента на потвърждението.

Съществуват строги правила

Посетителите не могат да влизат, когато пожелаят, за да разгледат, например. Храната не може да бъде отменена в последния момент. Гостите трябва да пристигнат в определен час, договорен от собствениците, които приготвят и сервират изисканата храна.

Часът на пристигане е от ключово значение. Гостите трябва да се обадят, когато са на път, 30 минути преди да пристигнат, и никога да не идват твърде рано, защото в противен случай ще намерят затворен вход и няма кой да ги посрещне.

Хубавото е скъпо, а уединението – още повече

Цената не е за всеки – едно хранене струва 500 евро за двама, или 537 долара.

Управителите на ресторанта са в сянка от три десетилетия

Собствениците, екип от трима местни предприемачи в областта на добрата кухня, които управляват „Само за двама“ от 33 години, отказват да споделят имената си, освен ако не сте резервирали вечеря. Те казват, че това е гаранция за пълна дискретност и засилване на мистериозния чар на мястото.

„Това не е ресторант – ние предлагаме уникално, интимно изживяване, което е в основата на нашата десетилетна репутация. Така че не става въпрос за нас или за това кои сме ние – ние сме в сянката. Всичко е за посетителите“, казва пред CNN един от собствениците, който се подписва като „г-н Ремо“.

„Хората, които идват тук, не са просто клиенти. Те са гости, за които се грижим изключително добре. Ние ги глезим и гарантираме, че този специален момент е точно такъв, какъвто те искат да бъде. Всичко е съобразено с техните нужди“.

Сервитьорът е винаги на място, но остава скрит, освен ако не е повикан, за да не изглежда натрапчив. Гостите могат да го повикат с дрънкане на малко сребърно звънче.

Местоположението е невероятно

„Само за двама“ е заобиколен от екзотична градина с различни видове палми от цял свят, с изглед към археологически обект. Ресторантът е разположен в имение, в чиито земи се намират руините на древна римска вила, които гостите могат да посетят. С цветните си мозаечни подове и каменни колони, се твърди, че тя е принадлежала на древния поет Хораций.

Храна по поръчка и (свръх) доза романтика

„След като резервацията бъде потвърдена, нашите гости ще изберат точното многостепенно меню, независимо дали става дума за риба или месо, десерта, вината, музикалния фон и цветната украса. Приготвяме на място само сезонна италианска храна, съчетана с първокласно вино“, казва Ремо.

Той държи да подчертае двете златни правила:

  • никога не отменяйте резервация в последния момент
  • никога не пристигайте по-рано от определеното ви време

„Грижим се също така за двете имена, които да бъдат изписани върху десертната торта във формата на сърце, за специалната фраза, която да бъде написана на картичката върху цветята, и за музикалния фон, избран от посетителите“, добавя собственика на ресторанта.

„Само за двама“ се ражда от нужда и гняв

Идеята за създаване на тихо и ексклузивно място за хранене само за двама души се заражда след разочарование от претъпкани ресторанти, чакане на опашка и непрофесионално отношение от страна на сервитьори.

„Беше станало непоносимо, всеки път, когато със сина ми излизахме на вечеря, винаги ни даваха малката маса близо до банята или кухнята, с всички неприятни миризми – това беше най-лошата маса. И то защото бяхме само двама“, казва г-н Ремо.

Затова той се замисля как да създаде специално преживяване, където двойката да бъде поглезена и третирана като кралска особа за еднократна вечеря.

Това не е място за бизнес срещи. Съпрузи се стичат тук, за да празнуват годишнини, рождени дни, а влюбени да правят предложения за брак.

Атмосферата е приказна, подобна на мечтаната. Вечерите са на свещи, а светлините са изключени. Предлага се само италианска храна с привкус на модерна кухня.

Равиоли във формата на сърце, стриди, карпачо от месо и тирамису с малки сърчица от бял шоколад са сред фантастичните ястия, поръчвани от клиентите.

Романтичният декор на трапезарията е с бляскаво излъчване, с класическа червена палитра от Помпей, червена и златна покривка и сребърни прибори.

Интериорът е като машина на времето

Ресторантът е богато обзаведен със стари гравюри, бюстове на исторически личности, бутилки първокачествено вино, огледала в пищни златни рамки и цветя навсякъде. Има пиано и каменна камина от пода до тавана, чудесна за студените зимни нощи. Мебелите са антики, има два плюшени червени дивана, на които гостите могат да се отпуснат преди вечеря с аперитив или след вкусната вечеря с питие.

През лятото гостите на ресторанта могат да изберат вечерята да се проведе под открито небе. Така ще могат да се насладят на маслинови горички и осеяни с лозя долини, докато седят под пергола, засенчена от лозя.

Предлагат се и екстравагантни допълнителни услуги. При поискване може да се организира личен шофьор, който да вземе гостите, а в градината могат да се организират фойерверки. За тези, които искат да пренощуват, собствениците с удоволствие ще дадат съвети за възможностите за настаняване в близост.

В TripAdvisor ентусиазираните гости описват ресторант Solo Per Due като „филмова площадка“, „екстремно епикурейско преживяване“ и „сюрреалистична мечтателна атмосфера“. Не липсват разбира се и отрицателни ревюта. Един недоволен клиент обаче пише, че това е „туристическо място“ с ниско качество и не си заслужава парите.

Фотокредит: CNN / Solo Per Due

Четете още:

Забравете за Уили Уонка, в Асторга правят шоколад от времето на конкистадорите

На вечеря в ресторант „Министерството на културата“

Джон Малкович вечеря при Хилда Казасян – СНИМКИ

Кари Брадшоу не държи само пуловери в кухнята си

Белгийска болница сервира храна като топ ресторант

Актуално

Избрано за вас