Идеи за язовири, по които да се разходите с лодка

Снимка: Мария Ангелова

Идеи за язовири, по които да се разходите с лодка

Снимка: Мария Ангелова
Сподели

Уикендите са, за да избягате от големия град, а красивата ни природа предлага да ви приюти. И макар вече да е студено за море, ако обичате да бъдете край водата – язовирите и реките са страхотен вариант. Есенен слънчев уикенд, величествена планина, лодка и кристална вода, в която се отразява небето – звучи като перфектна рецепта за почивка и презареждане между работните седмици.

В България има много езера, язовири и реки, по които може да плавате с лодка, каяк или кану. Разбира се, има специални места, от където може да ги наемете, но ако има собствен плавателен съд, това ще ви улесни и ще ви даде свободата да се докоснете до природата в най-чистия ѝ вид. Предварително проучете дали мястото, където отивате, предоставя възможността за наемането им или  трябва да си ги набавите по друг начин.

Родопите са мястото с едни от най-красивите водни басейни у нас.

Затова днес ви предлагаме пет от най-добрите места в района, където да плавате, да ловите риба и да се наслаждавате на красиви гледки.

Язовир „Батак“
Снимка: Красимир Петков

По язовир „Батак“ можете да плавате с лодка, каяк, кану или водно колело. Почти от всеки хотел, къща за гости или къмпинг в курортната зона Цигов чарк ще ви съдействат за наем, като цените варират. Наем на каяк е около 20-25 лева* на час или 50-60 лева на ден. Водно колело е около 20 лева на час.

На язовир „Батак“ се предлага и необикновено плаване –

с летяща лодка (моторен делтапланер амфибия). Лодката плава по повърхността на водата, след което набира скорост и се издига в небето. Цената е 70 лева.

Язовир „Доспат“

Разходките с лодка за удоволствие и за риболов по язовир „Доспат“ също най-лесно ще резервирате през хотела или къщата за гости, в които сте отседнали. Дори да не сте гости на хотела, можете да попитате за такива услуги. Цената на много места е по договаряне в зависимост от това докъде искате да стигнете и за колко време ще наемете лодката.

Разходка с катамарана „Романтика“ например струва 10 лева на човек за час, а на борда се предлагат кафе и сладки неща. Едно от популярните места за разходка е островчето, което се вижда от град Доспат.

Язовир „Широка поляна“
Снимка: VisitBatak

На язовир „Широка поляна“ също можете да плавате по най-различни начини – с кану, каяци, лодка. Наем на моторна лодка или каяк е 20 лева на час, водно колело – 15 лева на час, корабче – 80 лева за курс до 8 души.

Язовир „Голям Беглик“
Снимка: Иван Христов

На брега на язовира се намира горски център, който е легендарно място за приключения от години. От там можете да наемете екипировка и каяци и кану (за 10 лева на час), лодки, както и да резервирате разходка или трансфер с лодка.

Тези, които не са ходили там, е добре да знаят, че се стига по черен път. Макар той да не е много дълъг като километри, се изминава за около час.

Язовир „Тошков чарк“
Снимка: VisitBatak

„Тошков чарк“ е най-малкият от изброените дотук язовири и е магнит предимно за рибарите заради стопанството за пъстърва, разположено там. От него можете да наемете лодка (15 лева на час или 40 лева на ден), както и велосипед за обиколка на местността по спокойни черни пътища.

*В цените може да има промяна

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас