Кукленият театър в Пловдив представя „Бомбето“ по Радичков

Снимка: Държавен Куклен театър - Пловдив

Кукленият театър в Пловдив представя „Бомбето“ по Радичков

Снимка: Държавен Куклен театър - Пловдив
Сподели

Кукленият театър в Пловдив представя пиесата „Бомбето“ по Йордан Радичков. „Бомбето“ е една сюрреална, забавна и същевременно много достоверна новела на Йордан Радичков.

Замисляли ли сте се каква е гледната точка на едно бомбе? Защото текстът на Радичков прави точно това – проследява историческите промени в България през очите на едно бомбе.

Кукленият театър в Пловдив представя „Бомбето“ Радичков.

Разбира се, то ще се срещне с много благодарни и неблагодарни глави, но винаги ще разсъждава, въвличайки ни в своите размисли, чрез своята единствена и неповторима гледна точка.

Звучи интригуващо не само за читателите, но и за творческия екип на Кукления театър в Пловдив, начело с режисьорката Катя Петрова. Тя въвлича и малки, и големи в един различен куклен спектакъл, в който въображението е царя.

Ето какво казва самата Катя Петрова за спектакъла „Бомбето“:

„Човекът винаги си е въобразявал, че сам избира шапката, без да си даде сметка, че шапката е, която избира човека.

Шапката язди главата на своя стопанин, безразлична към това, което той си мърмори под носа. Как и защо човек гони шапката си?

Как хората започват да изтребват шапките си, както се изтребват хлебарки. Ще попаднем в периода на голата глава, в периода на смяната на шапките…

Шапката не само е в състояние да изрази всички перипетии на човешкия живот.

Но и с най-голяма достоверност да очертае суматохата на цяла епоха. Създаването на спектакъл по новелата „Бомбето“ е предизвикателство и възможност, да навлезем в онази вселена, която е Радичков и в която се оглежда времето.

Това ще е трагикомична игра, в която абсурдът и гротеската ще взривят традиционния ред на нещата, за да покажат патологията на обществените взаимоотношения, горчивата истина за гибелта на индивида, на обезличения и изчезналия във вещите човек.“                                                                                                                                                                                                     

Това е един от най-успешните български куклени спектакли. „Бомбето“ е номиниран за награда ИКАР 2022 на Съюза на артиситите в България в категория „Куклен спектакъл“. Получава и номинация за Награда Пловдив 2021 в категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“.

Наред с номинациите, има и спечелени награди. Носител е на голямата награда – Grand Prix от Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” 2021. Същият фестивал донася награда и за режисура на Катя Петрова.

Сценографията е дело на Рин Ямамура, музиката – на Христо Йоцов. Хореографията е измислена от Анна Пампулова и Мария Димитрова. За звуковия дизайн и анимацията отговарят Светлозар Георгиев и Сотир Гелев.

Участват: Балена Ланджева, Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Димитър Николов – Шаблата, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Мария Павлова / Антония Кундакова, Наталия Василева, Стайко Стайков.

Следващата дата, на която може да гледате „Бомбето“ е 09.06 в Държавен Куклен театър Пловдив.

Актуално

Избрано за вас