Как AI помогна на Пол Маккартни да запише последната песен на The Beatles

Фотокредит: DAVID MAGNUS/SHUTTERSTOCK

Как AI помогна на Пол Маккартни да запише последната песен на The Beatles

Фотокредит: DAVID MAGNUS/SHUTTERSTOCK
Сподели

Колкото и да не ни се вярва, Пол Маккартни е използвал изкуствен интелект, който да помогне с осъществяването на това, което той нарича „последната песен на The Beatles“. Музикантът сподели пред ВВС, че технологията е била използвана за „извличане“ на гласа на Джон Ленън от старо демо, за да бъде финализиран записа.

„Току-що я завършихме и ще бъде пусната тази година“, обясни той.

Маккартни не посочи името на песента, но вероятно е композиция на Ленън от 1978 г., наречена Now And Then. Получава я под формата на демо година по-рано от вдовицата на Ленън, Йоко Оно. Попада в ръцете му на касета с надпис For Paul („За Пол“), която Ленън прави малко преди смъртта си през 1980 г. 

Изчистени от продуцента Джеф Лин, две от тези песни – Free As A Bird и Real Love – бяха завършени и издадени през 1995 и 96, отбелязвайки първия „нов“ материал на The Beatles от 25 години. Групата също се опитва да запише Now And Then, извинителна любовна песен, която е доста типична за по-късната му кариера, но сесията бързо е изоставена.

„Песента имаше припев, но почти напълно й липсваха куплети.“

По-късно сър Пол твърди, че Джордж Харисън е обявил песента за „боклук“ и е отказал да работи по нея. „Нямаше много добро заглавие, имаше нужда от малко преработване, но имаше красив куплет и Джон го пееше“, каза той пред Q Magazine.

Фотокредит: ITV/SHUTTERSTOCK

Твърди се също, че е имало технически проблеми с оригиналния запис. Чувало се е постоянно „бръмчене“ от електрическите вериги в апартамента на Ленън.

През 2009 г. е издадена нова версия на демото, без фоновия шум, на CD. Феновете спекулират, че този запис може да не е бил наличен през 1995 г., което предполага, че е бил

откраднат от апартамента на Ленън заедно с други лични вещи след смъртта му

През следващите години сър Пол многократно е говорил за желанието си да завърши песента. Изглежда, че технологиите вече са предоставили на музиканта шанс да постигне тази цел.

Повратната точка дойде с документалния филм на Питър Джаксън – Get Back, където редакторът на диалози Емил де ла Рей обучи компютрите да разпознават гласовете на The Beatles и да ги отделят от фоновия шум, за да създадат „чист“ звук.

Същият процес позволи на Маккартни да направи дует с Ленън на скорошното му турне, както и нови миксове за съраунд звук от албума Revolver на The Beatles от миналата година
Фотокредит: PA MEDIA

„Джаксън успя да измъкне гласа на Джон от малка касета,” каза Маккартни пред Марта Кърни от Radio 4. „Имахме гласа на Джон и пиано, и той можеше да ги раздели с AI. Те казват на машината. „Това е гласът. Това е китара. Махни китарата.

Така че, когато стигнахме до това, което ще бъде последният запис на The Beatles,

имахме демо и успяхме да вземем гласа на Джон. Както и да го пречистим чрез този AI.“

Музикантът обаче призна, че други приложения на AI са му дали повод за безпокойство. „Не съм в интернет толкова много. Хората ще ми кажат: „О, да, има песен, в която Джон пее една от моите песни“ и това е просто AI, разбирате ли? Донякъде е страшно, но вълнуващо, защото това е бъдещето. Просто ще трябва да видим накъде ще ни отведе.“

Актуално