Продадоха вещите на Фреди Меркюри за над 46 млн. евро

Фото кредит: AP

Продадоха вещите на Фреди Меркюри за над 46 млн. евро

Фото кредит: AP
Сподели

Поредица от търгове на предмети, принадлежали на Фреди Меркюри, удари рекордни числа, като общата сума от продажбите достигна до 40 млн. британски лири (приблизително 46,5 млн. евро). Това съобщи аукционната къща „Сотбис“, като новината беше цитирана от АФП и БТА.

Сред повече от 1400 лота, всеки от тях намери своя купувач. Интересен факт е, че почти 99% от предметите бяха продадени на цена, по-висока от тяхната предварителна оценка. Изключение прави един от

най-ценните лотове – пианото на Фреди,

на което е създадена „Бохемска рапсодия“, както и множество други хитове на групата. То беше продадено за 1,742 млн. лири (около 2 млн. евро), което е рекордна сума за пиано, принадлежало на музиканта. Въпреки това, оценката му преди търга беше между 2 и 3 млн. лири.

Търгът привлече интерес от цял свят. Участниците в процедурата идваха от 76 различни държави, разположени в Европа, Северна и Латинска Америка, а купувачите бяха представители на 50 страни.

Много други реликви от наследството на Меркюри също привлякоха внимание. Ръкописът на „Бохемска рапсодия“ беше продаден за 1,3 млн. лири (1,6 млн. евро), а чернови на песни като „We Are The Champions“ и „Don’t Stop Me Now“ също намериха своите нови собственици. Едни от най-забележителните лотове включваха костюмите, носени от Меркюри по време на „Magic Tour“ през 1986 г. – короната и пелерината, които бяха продадени за общо 635 000 евро.

Дори гребенът за мустаци на Меркюри, с начална оценка от едва 400 лири, беше продаден за астрономичните 152 000 лири (177 000 евро).

Тези ценни предмети бяха пуснати на търг от Мери Остин – близка приятелка на Фреди Меркюри. Двамата бяха сгодени някога. Малко по-късно тя става негова основна наследничка.

Част от приходите от продажбите ще бъде дарена на благотворителни цели, включително на тръста „Меркюри Финикс“ и на фондацията на Елтън Джон за борбата срещу СПИН.

Фронтменът на група Queen и вечна икона Фреди Меркюри си отива през 1991 г. от СПИН, само на 45-годишна възраст.

Фото кредит откриваща снимка: AP

Актуално

Избрано за вас