Продават 30 000 вещи на Фреди Меркюри на търг

Продават 30 000 вещи на Фреди Меркюри на търг

Сподели

Около 30 000 лични вещи на Фреди Меркюри ще бъдат показани на безплатна изложба в Sotheby’s в Лондон преди продажбата им. Сред предложенията за продажба са ярките му сценични костюми, ръкописните чернови на “Bohemian Rhapsody” и детският роял, на който е композирал най-големите хитове на Queen. Безплатната изложба включва още златните и платинените му дискове, полароидни снимки и дъска за скрабъл, която придружава звездата по време на турне.

Огромната колекция от лични вещи на певеца е била поверена на близката приятелка на Меркюри – Мери Остин. 72-годишната Остин заяви в интервю за BBC през април, че е решила да продаде почти всички негови вещи, за да „затвори тази много специална глава в живота си“ и да „сложи ред в делата си“.

Сред вещите за продажба е и колекцията му от японски копринени кимона / Фото кредит: AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Сред стотиците лични съкровища на Меркюри са и непоказвани досега работни варианти на хитовете „Don’t Stop Me Now“, „We Are the Champions“ и „Somebody to Love“.

Ръкописната чернова на “Bohemian Rhapsody” също е обявена за продажба. От нея става ясно, че първоначалното име на песента е било “Mongolian Rhapsody”.

Очаква се тя да достигне цена от 800 000 до 1,2 млн. паунда (1 млн. до 1,5 млн. долара)

„Тук имаме работни текстове за почти всяка песен, която Фреди Меркюри е написал през 70-те години на миналия век. Имаме обширни работни чернови, които наистина показват как са се развивали песните, как са се променяли, как са придобивали финалния си вариант.“, казва Гейбриъл Хийтън, специалист в аукционната къща.

Пианото на Фреди Меркюри е най-ценната му вещ / Фото кредит: AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Най-голям фаворит засега остава любимото детско пиано „Ямаха“ на Меркюри. То се очаква да бъде продадено за 2 до 3 млн. паунда (2,5-3,8 млн. долара). Ценният предмет оцелява при няколко премествания на къщата и заема централно място в имението и е сърцето на великия музикант. „От всички предмети, които е имал, това е единственият, който е означавал най-много за него“, казва Хийтън.

Много от вещите отразяват любовта на Меркюри към театъра и шоуменството

Сред тях са ослепителните му костюми с пайети, прилепнали по кожата, кожените якета и пищната червена пелерина и корона, които носеше на последното си изпълнение с Queen през 1986 г. Продава се и колекцията му от японски копринени кимона, събрани по време на седем посещения в страната.

Други предмети са по-лични и интимни, включително училищна книга с името на певеца – Фред Булсара, от 60-те години на миналия век, когато той току-що е пристигнал във Великобритания със семейството си от Занзибар. Посетителите можеха да се запознаят с подробните планове на Меркюри за вечерите и менютата. А също така и с ръкописните покани за известните му рождени дни.

Ще бъдат продадени и множество фигурки на котки

Продава се и колекцията му от произведения на изкуството, включваща творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал. Към вещите попадат и еклектичните му антични мебели.

Фото кредит: AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Стотиците предмети са превърнали елегантната сграда на аукционната къща в центъра на Лондон в светилище на Меркюри. Всичките 15 галерии са посветени на неговата история. За пръв път Sotheby’s отваря цялото си галерийно пространство за публиката за едноседмичната изложба. Цените на предмети като пръчиците за хранене и комплекта за шиене на Меркурий започват от под 100 паунда (125 долара) за брой.

Очаква се купувачите да бъдат предимно институции като музеите, както и членове на световната фенска маса на Меркюри. Запитан дали не е по-добре редките предмети да бъдат изложени в музей, вместо да се продават поотделно, от Sotheby’s заявиха, че Меркюри не е искал това. Те казваха, че именно заради това вещите са били поверени на Мери Остин и на личния му асистент.

Фреди Меркюри умира през 1991 г. на 45-годишна възраст. Това се случва само 24 часа след като потвърждава в изявление, че е болен от СПИН и призовава феновете си да се включат в „борбата срещу тази ужасна болест“.

Виж цялата галерия тук:

[metaslider id=“27631″]

Фото кредит – галерия: AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Актуално

Избрано за вас