Видеото към „Now and Then“ вдъхна живот на The Beatles

Снимка: APPLE CORPS LTD.

Видеото към „Now and Then“ вдъхна живот на The Beatles

Снимка: APPLE CORPS LTD.
Сподели

Музикалното видео към последната песен на The Beatles  Now and Then“ бе представено в канала на групата в YouTube. Прочувственият и хумористичен клип приканва зрителите да отпразнуват

вечната и непреходна любов на The Beatles един към друг

заедно с Джон, Пол, Джордж и Ринго, докато те създават последната си песен. Видеото е дело на гениалния новозеландски филмов режисьор, сценарист и продуцент сър Питър Робърт Джаксън („Властелинът на пръстените“ и трилогията „Хобит“).

„Когато Apple ме помолиха да направя клипа, бях много резервиран“, казва той.

 

Джаксън призна, че

любовта му към групата се е сблъскала със  „стената

на чист ужас при мисълта, че ще подведа всички”.

„Това породи в мен силна несигурност. Никога преди не бях правил музикален клип и не бях в състояние да си представя как бих могъл дори да започна да създавам такъв за група, която се е разпаднала преди повече от 50 години, никога не е изпълнявала песента и половината от членовете ѝ вече не са сред нас”, пояснява режисьорът.

 Той разказа и за предизвикателствата, пред които е била изправена продукцията.

Най-сериозният проблем е бил липсата на подходящи кадри. За щастие, Пол Маккартни и Ринго Стар са имали възможност да заснемат изпълненията си, а от Apple са открили 14-часови филми от звукозаписните сесии на групата.

Историята на „Now and Then“ продължава 5 десетилетия.  Пол, Джордж и Ринго работят за първи път върху пазеното с години демо на Джон Ленън през февруари 1995 г. като част от проекта The Beatles Anthology. То обаче

остава незавършено,

отчасти поради технологични предизвикателства, свързани с работата с вокала.

В продължение на години изглеждаше, че песента никога няма да бъде завършена, но през 2022 г. се случва нещо изключително. Софтуерната система, разработена от Питър Джаксън и неговия екип, използвана по време на продукцията на документалната поредица „The Beatles: Get Back“  довежда до въпроса: „Kакво може да се направи сега с демото на „Now and Then“.

Тогава екипът прилага същата техника към оригиналния домашен запис на Джон, запазвайки яснотата и целостта на оригиналното му вокално изпълнение.

Фото кредит: APPLE CORPS LTD.

Актуално

Избрано за вас