Да бъдеш жената до Елвис Пресли – мечта или живот в позлатена клетка?

Да бъдеш жената до Елвис Пресли – мечта или живот в позлатена клетка?

Сподели

Година след като излезе биографичният филм за Елвис Пресли на Баз Лурман, гледаме същата история, но този път от гледната точка на съпругата на Елвис. Адаптиран по мемоарите на Присила Пресли, „Елвис и аз“, филмът е режисиран от София Копола и със сигурност ще бъде неудобен за феновете на Краля, пише Independent. Тя го показва в далеч не толкова добра светлина. Виждаме го като несигурен нарцисист, фиксиран върху тийнейджърка и нежелаещ да позволи на младата си съпруга независимост. „Присила“ е приглушена битова драма, цялата в меко осветление и тихи гласове. В него присъства не повече от един поглед към концертите на Елвис или една нота от неговите плочи.

„Ние водим отделен живот“, казва Присила (Кейли Спени) на Елвис (Джейкъб Елорди) към края на филма, чиято премиера се състоя в конкурсната програма на Венецианския филмов фестивал. Истината обаче е, че тя винаги е съществувала в периферията на неговия свят. Тъй като доведеният баща на Присила Болие, както е известна през първата половина на филма е във военновъздушните сили, тя живее в американска база в Германия през 1959 г., когато един от приятелите на Елвис от армията я кани на парти в дома си. Той е 24-годишна суперзвезда на военна служба, а тя – 14-годишна ученичка. Във филма се твърди, че двамата са имали

дълго и целомъдрено ухажване и че Елвис просто е искал компанията ѝ,

защото е тъгувал по САЩ и е скърбял за наскоро починалата си майка. Двамата водят дълги разговори и скоро се сближават. Въпреки младостта, той вижда в Присила човек, на когото може да се довери. Елорди се опитва да изиграе достойно Елвис. Той има глас и физика за ролята, но му липсват чарът и уязвимостта. От самото начало той се опитва да контролира Присила, като й казва какво да носи и настоява да си боядиса косата в черно.

Фото кредит: A24

След като се завръща в САЩ със семейството си, Присила предполага, че Елвис е забравил за нея, докато не е повикана в Мемфис, за да се нанесе при него в дома му. На моменти, когато живее сама и пренебрегната в имението на Елвис, Присила прилича повече на героиня от хладен готически роман на сестрите Бронте, отколкото на човек от филм за рокендрол звезда.

Кейли Спени дава убедително и трогателно изпълнение в ролята на ярката млада жена, чийто дух бавно се смалява. Бащата на Елвис – Върнън, е подъл и жесток към нея. Когато тя посещава офиса, за да си

побъбри със секретарките му, той ѝ се кара,

че ги разсейва от работата им. Самият Елвис завинаги заминава за Холивуд, за да снима филми, оставяйки я зад себе си. Когато си е у дома, той прекарва голяма част от времето си в пиене и игра на билярд с мъжете, които му се връзват, така наречената „Мемфиска мафия“.

Когато Елвис започва да се интересува от луди религиозни идеи, той изисква от Присила да го последва в духовното му пътешествие. На един етап двамата вземат заедно психеделични наркотици. Въпреки обсебеността си от Присила, Елвис не прави секс с нея. Ако не друго, тя изглежда по-склонна да спи с него, отколкото той с нея. В крайна сметка, когато е на 21 години, те се женят и имат дъщеря, Лиза Мари, но появата ѝ не го кара да бъде по-внимателен към нея.

Фото кредит: A24 / Getty Images

В саундтрака се чува много малко музика на Елвис. Вместо това Копола открива филма с „Baby I Love You“ на The Ramones, докато Присила си поставя изкуствени нокти и мигли. Полковникът,

известният хлъзгав мениджър

на Елвис, изигран в миналогодишния филм „Елвис“ от Том Ханкс, също се споменава, но не се вижда.

Режисьорката София Копола разказва историята на своя обект в кратки, самостоятелни епизоди. Те не винаги са свързани помежду си и не винаги са напълно обяснени. Всичко се вижда от гледната точка на Присила. Тя е млада жена, която израства в най-странната възможна среда. Нейният Елвис е много различен от рок звездата, която целият свят изглежда обича.

По своя хладнокръвен аналитичен начин Копола прави някои проницателни изводи за начина, по който Присила е контролирана от мъжете в живота си. Тя живее в позлатена клетка. Богатството и луксът, които изпитва обаче не компенсират пълната ѝ загуба на свобода. И макар че Елвис може и да е бил крал, неговият двор, както се вижда тук е бил наистина много мрачно място.

Фото кредит откриваща снимка: A24

Актуално

Избрано за вас