Наградата „Букър“ ще бъде връчена довечера в Лондон

Фото кредит: The Associated Press

Наградата „Букър“ ще бъде връчена довечера в Лондон

Фото кредит: The Associated Press
Сподели

Британска литературна награда „Букър“, която се присъжда за художествени произведения на английски език, ще бъде връчена довечера в Лондон. В надпреварата участват шестимата автори, които за първи път попадат в краткия списък, съобщи АФП.

Само един от тези писатели вече е преминавал през първия кръг на подбор и никой от тях не е попаднал в престижния кратък списък.

Наградата „Букър“ е учредена през 1969 г, пише БТА. Тя е допринесла за успеха на писатели като Салман Рушди и Маргарет Атууд. Победителят получава чек за 50 000 британски лири (около 57 000 евро) и гаранция за международен успех.

Тазгодишните финалисти накараха журито да съпреживее

„ужаси, удоволствия, радости и утеха“,

каза неговата председателка, канадската писателка Еси Едугян. Те пренасят читателя „не само извън реалността, но и извън ежедневния език на всекидневието“, добави тя.

За участие в конкурса са изпратени 158 книги. Те са публикувани в Обединеното кралство или Ирландия между 1 октомври 2022 г. и 30 септември 2023 г. 13 от тях бяха включени в първия кръг на конкурса.

Сред финалистите е първият роман на кенийката Четна Мару „Западната улица“ (Western Lane), посветен на скръбта и сестринството, който проследява живота на тийнейджърка, запалена по скуоша.

По-мрачна е антиутопията „Песента на пророка“ (Prophet Song) на ирландския писател Пол Линч.

Трагикомичната сага „Ужилването на пчелата“ (The Bee Sting) на неговия сънародник Пол Мъри – единственият, който е бил

включен в краткия списък за наградата през 2010 г.,

търси ролята на съдбата в трудностите, с които се сблъсква едно ирландско семейство.

„Ако те преживея“ (If I Survive You) на американския писател Джонатан Ескофъри също разказва историята на едно семейство, този път ямайско, и техния хаотичен нов живот в Маями през 70-те години на миналия век.

Книгата „Този друг рай“ на втория американец Пол Хардинг е вдъхновена от исторически събития и разказва за пристигането на група изгнаници на остров Епъл в САЩ, за да си съградят нов дом.

Тревожният роман „Изследване на послушанието“ (Study of Obedience) на канадката Сара Бърнстийн изследва властта и вината с историята на млада жена, която напуска родното си място, за да се грижи за брат си.

Миналата година 47-годишният писател от Шри Ланка Шехан Карунатилака спечели наградата „Букър“ за романа си „Седемте луни на Маали Алмейда“.

Фото кредит откриваща снимка: The Associated Press

Актуално

Избрано за вас