Как Тимъти Шаламе се превърна в една от ярките звезди в Холивуд

Фото кредит: Warner Bros. Pictures

Как Тимъти Шаламе се превърна в една от ярките звезди в Холивуд

Фото кредит: Warner Bros. Pictures
Сподели

Той е наричан новият ди Каприо. Ухажван е от най-големите режисьори в Холивуд. Безспорно е харесван от стотици хиляди хора по света. Той е Тимъти Шаламе и само на 27 години вече напълно е завладя световната попкултура.

Как обаче той се превърна в най-възхвалявания млад актьор на своето поколение? Тимъти Шаламе е само на 16 години, когато работи по „Мъже, жени и деца“ (2014). Това е филм на Джейсън Райтман за американски семейства, които са толкова обсебени от онлайн живота си, че са забравили как да общуват правилно. Ролята е първият опит на Шаламе на големия екран. Много от сцените му се оказват изрязани при монтажа.

И все пак, въпреки това несполучливо начало,

днес Шаламе е сред най-търсените звезди в Холивуд.

През изминалия уикенд 27-годишният актьор за втори път беше водещ на американското комедийно предаване Saturday Night Live. Неотдавна той беше на корицата на списание GQ за трети път в рамките на шест години. Новият му филм Wonka, създаден по историята за „Чарли и шоколадовата фабрика“, се очаква да бъде голям касов хит по Коледа. Продукцията е от режисьора на филма „Падингтън“ – Пол Кинг и от продуцента на „Хари Потър“.

Фото кредит: CNN

Втората част на филма „Дюн“, в който Тимъти има главна роля, излиза през март 2024 г. и също се очаква да има голям успех. Скоро дори ще видим талантливия актьор в ролята на големия Боб Дилън в нов биографичен филм.

Изглежда, че всички го обичат – от феновете му тийнейджъри – Chalamaniacs, както сами се наричат, до критиците, които възпяват изпълненията му в нестандартни филми като Call Me by Your Name (2017) на Лука Гуаданино и романтичния Bones and All (2022). Всичко това го поставя в необичайна позиция: любимец на артхауса и изгряваща екшън звезда.

Част от успеха му може би се дължи на смелостта му да поема роли, до които актьорите, които повече се притесняват за публичния си имидж, не биха се докоснали.

„Мисля, че геният му се крие в безстрашието му“,

казва белгийският режисьор Феликс ван Грьонинген пред американската преса, след като го кани за ролята на наркозависимия син на Стив Карел – Ник, в сърцераздирателната драма Beautiful Boy (2018).

„Но също така смятам, че никой не може да се справи с подобен риск, ако не е изключително надарен и талантлив по начина, по който е Тими.“, добавя режисьорът. По-късно актьорът признава, че Beautiful Boy е било най-изтощителното преживяване в кариерата му.

Фото кредит: Vogue

Шаламе е професионален актьор още в гимназията. За кратко учи в Колумбийския университет, но се отказва, за да се съсредоточи върху сценичната си и екранна кариера. Макар че Кристофър Нолан му дава малка роля в „Интерстелар“ (2014), има много по-бюджетни филми, за които младият актьор се е явявал на прослушвания без успех.

На 19-годишна възраст е много близо до това да изиграе Човека-паяк,

но в крайна сметка губи ролята от Том Холанд.

Обхватът на таланта на Шаламе е огромен. Той може да изиграе еднакво добре както лъчезарни идоли, така и измъчени самотници.

Обикновено, когато актьорите се издигат толкова бързо и високо, крилата им скоро изгарят и те падат, подобно на Икар, обратно към земята. Шаламе обаче има невероятната способност да се задържа във въздуха. Точно когато зрителите си мислят, че са се отървали от него, той ще се издигне в друга посока. И ще поеме роля, която ще ни изненада отново и отново.

Фото кредит корица: Warner Bros. Pictures

Актуално

Избрано за вас