Кой предаде Апостола научаваме в „Тайната вечеря на Дякона Левски“

Фото кредит: БНР

Кой предаде Апостола научаваме в „Тайната вечеря на Дякона Левски“

Фото кредит: БНР
Сподели

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ по Стефан Цанев е най-новото заглавие на кърджалийският театър. Премиерата на спектакъла е тази вечер, каза  директорът на културната институция и режисьор на постановката Гълъб Бочуков.

„Пиеса за Левски всякога би била актуална

и мисля, че би се гледала от публиката. Отгоре на всичко, не правим твърде авангарден или различен прочит от това, което според нас е било“, коментира Бочуков. Той допълва, че е много важно, когато се поставя дадено заглавие,  самият театър да има необходимост от една такава пиеса в репертоара си.

Основа на пиесата е текстът на Стефан Цанев, но са включени и нови неща, обяснява режисьорът и допълва: „Изчетохме много неща, анализирахме и в крайна сметка стигнахме до извода, че може би така е по-добре – да не се знае кой го е предал, да не се знае къде е гробът му и да не се знае толкова много за неговата дейност, защото тя също е уникална по своята същност.“

С премиерата на „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на 16 ноември Гълъб Бочуков отбелязва и две лични годишнини – 60-годишен юбилей и 40 години на сцена.

В ролята на Васил Левски е Атанас Атанасов, за когото пиесата бележи 20 години на кърджалийска сцена. В отговор на въпроса лесно ли е да се играе Дяконът, Атанасов коментира: „Всяка една роля е трудна. Лесни роли няма, но

да играеш емблемата на нацията – една икона, каквато е Дяконът, е наистина тежка роля.“

По думите на артиста, образът на Апостола е изграден в съзнанието на българина и в пиесата стремежът е той да не бъде изкривен. А основната тема в постановката е предателството.

„Последната нощ преди да го обесят Левски си задава въпроси: Защо? Кой? Как? Къде сбъркахме? Къде се провали цялата работа? Той наистина търси кой е предателят на организацията и в крайна сметка се оказва, че

всички един по един го предават,

защото в тази тайна вечеря те наистина се ядат като кучета. Всеки дърпа към себе си и се оправдава защо е направил едно действие или защо е извършил друго.“, коментира Атанасов. Според него може би сега най-много имаме нужда да се появи един Левски и да поведе народа в правилна посока – към чистота на моралните ценности, „защото през 21 век имаме наистина морално падение на обществото“, допълва артистът.

Фото кредит: БНР

Актуално

Избрано за вас