Обзети сте от „Киномания”? Изберете историческите филми

Фото кредит: Sony Pictures

Обзети сте от „Киномания”? Изберете историческите филми

Фото кредит: Sony Pictures
Сподели

Специално място в „Киномания” 2023 е отредено на историческите ленти.  Пренасяйки ни векове назад във времето, те ни дават възможност да се докоснем до непознатата страна на личностите, изписали имената си със златни букви в учебниците по история.

По време на фестивала ще можете да се насладите на актьорските превъплъщения на редица невероятни актьори, сред които Хелън Мирън, Джони Деп, Жерар Депардийо и Хоакин Финикс.

Началото на тазгодишното издание на „Киномания“ беше поставено с прожекция на българския филм „Уроците на Блага” с режисьор Стефан Командарев. Макар да не е част от историческите продукции, преобладаващи в списъка на фестивала, тя също бележи изключителен успех. Преди седмици грабна

Голямата награда на журито от Международния филмов фестивал в Рим.

Тя ще бъде и българското предложение за награда „Оскар“. След неговото излъчване екипът излезе пред препълнената Зала 1 на НДК, а Командарев произнесе реч пред публиката.  В нея той почете паметта на филмовия критик Владимир Трифонов, който си отиде внезапно в началото на октомври.

Фото кредит: „Киномания“
„Жената на президента”

Сюжетът представя двата мандата на френския президент Жак Ширак (1995 – 2007). Акцентът обаче е поставен върху неговата съпруга Бернадет Ширак, като проследява нейните еволюцията и възход в този преобладаващо мъжки свят, където цари политическо „женомразство“. След като е определена за старомодна, тя решава да си отмъсти, като се превърне в ключова медийна фигура.

„Голда Меир: Желязната лейди на Израел”

Хелън Мирън вдъхва живот на един от най-емблематичните и влиятелни политически лидери на ХХ век. Голда Меир е жена, която се намира в центъра на драматичен геополитически период.  Филмът поставя фокуса върху една силна, но и същевременно крехка дама, на която ѝ се налага да взема решения, които не са по силите ѝ.

„Наполеон”

Историческият епос на Ридли Скот разказва историята на един император, завоевател, на едно чудовище  – представя десетките лица на Наполеон. Публиката получава възможност да се вмъкне незабелязано в мислите му и да разбере какво го е подтикнало да предприеме едни от най-ужасяващите си действия.

„Пиер Бонар, художник”

 Какво е един художник без своята муза? Отговор дава „художникът на щастието” Пиер Бонар. Съвместно с дамата, вдъхновила творчеството му – Марта дьо Мелини, той съумява да се реализира в артистичните среди. Пъстрата им любов се отличава на фона сивотата, погълнала тогавашното ежедневие.

Фото кредит: „Киномания“
 „Обетованата земя”

Чували ли сте за Лудвиг Кален? Той е незаконен син на прислужница и благородник, живял в Дания през XVIII век.  Въпреки социалния си статус обаче той е убеден, че притежава нужния кураж да опитоми дивата пустош на Ютланд.

„Жан дю Бари: Фаворитката на краля”

Поредният шедьовър сред историческите филми е „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“. Той бележи голямото завръщане на актьора Джони Деп на екран след обвиненията за домашно насилие и делото срещу бившата му съпруга Амбър Хърд. Във филма необикновената съдба на графиня Жан дю Бари е представена като приказка, смесваща класика и модерност. Действията ѝ остават неразбрани от останалите във френския кралски двор и успяват да ѝ навлекат омразата на влиятелни личности. Той ще бъде излъчен премиерно в Нощта на театрите – 18 ноември.

„Калас – Париж, 1958”

Лентата вдъхва живот на оперната прима с невероятен глас Мария Калас. Оригинални 16-милиметрови ленти и новооткрит звуков източник ни дават възможност отново да се докоснем до величието на оперната звезда и да чуем зашеметяващата ѝ песен.

Фото кредит: „Киномания“
„Великият беглец”

Непокорният дух на едно изчезващо поколение илюстрира главният персонаж във филма – осемдесетгодишният Бърни Джордан. Той успява да избяга от дома за възрастни хора, в който живее, за да се присъедини към ветераните на плажа в Нормандия, които отбелязват 70-ата годишнина от Десанта и паметта на загиналите си другари. Приключението му продължава едва 48 часа, но съумява да отбележи кулминацията на любовната му история със съпругата му Айрин.

Любителите на историческите филми могат да се насладят още на „Сирано дьор Бержерак”, анимацията, вдъхновена от истинска история – „Пробуждането на Аврора” и „Даааали!” по време на „Киномания“.

Фото кредит: Sony Pictures

Актуално

Избрано за вас