Любовната история на „Калас и Онасис“ ще звучи в НДК

Фото кредит: Monte Music

Любовната история на „Калас и Онасис“ ще звучи в НДК

Фото кредит: Monte Music
Сподели

Операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ пресъздава живота на Мария Калас и Аристотел Онасис – две звезди с огромна слава и изпепеляваща съдба. Техният фатален сблъсък за пръв път се представя на световната музикална сцена. На 13 декември хитовата продукция пристига на сцената на НДК като част от програмата на ежегодния Новогодишен музикален фестивал.

В спектакъла се редуват любовта, триумфът, тъгата, предателството и метаморфозите по пътя на божественото сопрано и арогантния милиардер.

Сюжетът започва с ранните им години, преминава през израстването на Мария до най-великата певица на всички времена. Акцент е и срещата ѝ с Аристо, кулминацията на тяхната любов, трагичният край и разбитото ѝ сърце. На сцената присъстват Джаки Кенеди, принц Рение Монакски и дори Уинстън Чърчил.

В ролите на Калас и Онасис влизат

звездите Ева Перчемлиева и Мариос Андреу,

които впечатляват и с поразителна визуална прилика с героите си.

Яхтата на любовта им се носи в море от музикални стилове, а в хореографията на Анна Пампулова присъстват елементи от танго и традиционни гръцки танци. В костюмите на Ася Стоименова откриваме отношение към всеки детайл и превъзходен усет и разбиране на епохата, в която се развива действието.

Режисьорът Петко Бонев изважда най-дълбокото от образите на героите и споделя, че двете основни роли

„наистина са чудовищни“.

Ненадминатият в мюзикълното дирижиране и оркестрация маестро Страцимир Павлов е диригент-постановчик на продукцията.

Композитор на спектакъла е Христос Папагеоргиу, който живее и твори в Ню Йорк. В „Калас и Онасис“ той плавно съчетава сиртаки, джаз, класически оперни арии и типично мюзикълно звучене. По този начин развива сюжета и музиката на две нива – оперната сцена и извън нея. Този сложен паралел обаче изисква различна интерпретация.

Продукцията впечатлява и със стилния си декор, който ни пренася в друга епоха. На премиерното си представяне това лято на фестивала „Опера в Летния театър – Варна“ спектакълът предизвика истински фурор. Само преди месец емоционалния разказ за живота на най-великата оперна прима и скандалния гръцки милиардер покори публиката в албанската столица Тирана.

Спектакълът беше номиниран от Съюза на българските музикални и танцови дейци за „Кристална лира“ 2023 в категорията „Оперетно изкуство и мюзикъл“.

Билети за „Калас и Онасис“ можете да намерите в мрежата на Eventim и в билетния център на НДК.

Фото кредит: Monte Music

Актуално

Избрано за вас