Мариус Куркински отпразнува 30 години на сцена в препълнения НДК

Фото кредит: Мариус Куркински/ Facebook

Мариус Куркински отпразнува 30 години на сцена в препълнения НДК

Фото кредит: Мариус Куркински/ Facebook
Сподели

Мариус Куркински отпразнува 30-годишнината от началото на своя творчески път с моноспектакъла „Нашенец“ по произведения на Чудомир.

В продължение за час и четиридесет минути актьорът се превъплъщава в десетки образи от творчеството на големия български писател, чието истинско име е Димитър Чорбаджийски.

Представлението, изиграно на сцената в изпълнената до краен предел зала 1 на НДК, бе разделено на четири части. В тях се

осмиват черти от психологията

на малкия човек. Много от Чудомировите разкази са изградени като диалог или монолог.

Както съобщиха по-рано от екипа на Мариус Куркински, на сцената той пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории. Постановката се опитва да отговори на въпроса какво би бил този свят на трудности, главоблъсканици, амбиции и тревоги без животворният полъх на хумора? „Много се смяхме, но и поплакахме“, коментираха зрители след събитието.

Премиерата на „Нашенец“ бе в Силистра – на 7 ноември, последвани от Добрич – 8 ноември, Варна – 9 ноември, и Пловдив – 10 ноември. На 25 март 2023 г. се навършиха 133 години от рождението на Чудомир (1890-1967).

Мариус Куркински е роден на 15 октомври 1969 г. в  Нови пазар, припомня БТА. Дебютира през 1993 г. пред публика с първия си моноспектакъл „Дон Жуан“.

„Всичко започна, като си мислех, че съм Дон Жуан (,,Дон Жуан“, 1993). Скоро след това изпълних песента на всички песни (,,Песен на песните“, 1993). Срещнах

тайнствена дама, която ми помогна да стъпя на голямата сцена

и да се запозная с многобройните зрители (,,Дамата с кученцето“, 1996). И до днес не разбирам как съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет (,,Евангелие по Матея“, 1997). Това ми помогна да намеря човека в себе си (,,Самият човек“, 1999). Сънувах, че съм се събудил (,,Сънят“, 2001). Събудих се и претърпях сътресение (,,Сътресение“, 2006). От него научих много, както за моите предци, така и за съвременната българска публика (,,Български разкази“, 2010). По-късно проумях, че неусетно съм се превърнал в смешен човек, който отново сънува (,,Сънят на смешния човек“, 2014). Окончателно достигнах до истината. Аз съм просто артист, заключен в театъра след края на поредното представление, и не мога да изляза в реалността (,,Юбилей“, 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и отново ме понесе на крилете на театъра (,,Черното пиле“, 2016)! Играх, играх, играх и стигнах до (,,Мариус 50“, 2019). Ще потърся причините в ,,Нашенец“, разказва актьорът.

Фото кредит: Мариус Куркински/ Facebook

Актуално

Избрано за вас