Насимо представя изложбата „182 грама“ във Велико Търново

Фото кредит: Евгений Милов

Насимо представя изложбата „182 грама“ във Велико Търново

Фото кредит: Евгений Милов
Сподели

Станислав Трифонов (Насимо) & TE27AFORMERS подготвят  интерактивна изложба под надслов „182 грама“. Тя ще се проведе на 15 декември в Narrativa Gallery – Велико Търново.

Какво ли е подготвил този път и какви са тези 182 грама? Единствената подсказка, която Насимо дава относно предстоящото събитие е, че ще се потопим в

света на съвременната дрога

и оставя всички други въпроси без отговор. Коя от всички дроги е съвременната? В каква материя ще се потопи съзнанието ни и готови ли сме за това? Колко пристрастяващи са тези 182 грама и как да се спасим от тях? Ако човешката душа тежи 21 грама, колко души са събрани в тези 182?

С усмивка на лице и изражение на човек, който знае всички отговори на възникналите питанките в главите, просто подхвърля въпроса: „Какво тежи 182 грама?“ Мистериозното съдържание на предстоящата изложба, ще бъде

разкрито чрез таланта

и автентичността на автора. Думата талант има две значения. Едното е това, за което всички се досещаме – дарба. Другото значение е антична мерна единица за тегло. „182 грама“ съчетава и двете значения в интерактивната изложба.

Маестро Йордан Камджалов  нарича Насимо истински артист, стремящ се да дарява на хората красота, вдъхновение и надежда, чрез своята честност, сила и духовна светлина.

Хвърковатата фраза „Имената на глупците висят по стените“ е произнасяна многократно от бабата на Насимо в ранната младежка възраст на артиста, когато за първи път се запознава с графитите. Тези думи придобиват съвсем различно звучене години по-късно, когато легендарният татуист Джон The Dutch Men вижда подписа NASIMO на изрисуваната от него стена, разположена на 6-та улица във Ванкувър, Канада, пише БГНЕС. Първата самостоятелна изложба Scratching Instinct през 2009г. събира тълпи с желаещи да посетят Gallery 1908 в София. В последствие гостува именно във Ванкувър и става причина за запознанството им.

Година по-късно Насимо представя изложбата си Love You, в която е заложена темата за социална ангажираност. В творбите се долавят

първи нотки на промяна

и пробуждане. С този проект става част от артистите на East Meet East в лондонската Forman’s Smokehouse Gallery.
Следва период на участия в международни фестивали, които предоставят пространство за графити изкуството. Насимо илюстрира и в първата си книга Napalm Graffix, която е издадена през 2007 г. Част от работата му се появява и на корицата на книгата Graffiti World, която е наречена Библия за графити и обединява стрийт арт изкуството на пет континента.
Стилът му запазва някои от основните си характеристики, но еволюира естествено, следвайки новите и по-сериозни тематики. Симбиозата между съвременното графити изкуство и класическото изящно изкуство той нарича с името Finе Graff Art.

Фото кредит: Евгений Милов

Актуално

Избрано за вас