„В името на бог Ръгби“ от Васил Върбанов – най-знаещия за рока и най-познаващия голямата игра

„В името на бог Ръгби“ от Васил Върбанов – най-знаещия за рока и най-познаващия голямата игра

Сподели

През настоящата 2023 година планетата празнува 200 години от раждането на ръгбито – най-силовата отборна игра и в същото време спортът, носещ белега за развито академично общество.

Журналистът и радио и телевизионен водещ Васил Върбанов влиза в ролята на режисьор и сценарист на документалния филм „В името на бог Ръгби“.

Лентата проследява турбулентната история на великата игра у нас. Премиерната прожекция е в столичното кино „Одеон“ на 13 юни. Заради големия зрителски интерес и бързо разпродадената зала, следващата прожекция е планирана за 26 юни.

Водещият на „Моят плейлист“ по БНТ освен един от най-големите познавачи на тежката музика, е дългогодишен състезател и телевизионен ръгби коментатор.

Близо 1 милиард зрители ще наблюдават отблизо тази есен световното първенство по ръгби във Франция, а дотогава Васко Върбанов ни запознава с контактния спорт.

Документалната поредица за ръгбито излиза в три епизода от по 54 минути.

Филмът, в който основеният дикторски глас е на Димитър Стоянович, ще покаже комбинация от зрелищни екшън кадри от игрището с архивни видеокадри и снимки. Събраните материали и свидетелства от първо лице на главните герои започват още от 1956 г. до наши дни.

Разказът надскача спортния контекст и дава много по-широка картина на живота у нас през различните периоди на 20 век и последствията от наложената система в живота ни до днес.

Васил Върбанов и екипът, в който влизат операторите Крум Родригес и Орлин Руевски, заснемат интервютата и кадрите преди четири години. Снимачният процес е най-активен по време на COVID-пандемията.

„В името на бог Ръгби!” е хибрид между документален филм, телевизионно предаване и колаж между различни епохи, като много често “конците умишлено са оставени бели”,

казва Върбанов.

„В ръгби казваме „днес ще играем с…“, а не „днес ще изграем срещу…“. Публиката в ръгбито не е разделена на сектори, тя е смесена“, обяснява още радио и телевизионният водещ. Акцентът в този спорт – това, на което учи е уважение и дисциплина.

Той започва да се занимава с на пръв поглед грубия спорт, когато е на 7 години. Активен играч е до преди няколко години.

„Това е игра, която изисква много сериозно отдаване. Лекият ми нрав ми позволи да не заобичам себе си в играта повече от самата игра, а тя е изключителна и ми даде много неща”, споделя още Върбанов пред колегите си от предаването „Култура.БГ”.

През изминалата седмица „В името на Бог Ръгби!“ имаше своята закрита предпремиера, която събра екипа на филма, много спортисти и лица от арт средите в киносалона на „Одеон“.

Китодар Тодоров и Влади Ампов – Графа бяха сред гостите на предпремиерата.
Васил Върбанов и писателят Иво Иванов
През септември документалната мини поредица ще могат да проследят и зрителите на БНТ.


Четете още:

Хю Грант и Джейк Джилънхол наблюдаваха триумфа на Джокович на „Ролан Гарос“

Теди Москов в „Моят плейлист“: За Мая Новоселска като музика

Готов е пълният line-up на Франкофоли, масова зумба ще се вихри в Пловдив

Актуално