Операта във Варна представя „Ернани“ пред публика

Сцени от Ернани/ Фото кредит: Държавна опера - Варна

Операта във Варна представя „Ернани“ пред публика

Сцени от Ернани/ Фото кредит: Държавна опера - Варна
Сподели

На 4 ноември (събота) любителите на операта могат да се насладят на „Ернани“ от Верди в Държавна опера във Варна.

Прочита е на македонския режисьор Деян Прошев.

Премиерата на спектакъла беше сред основните акценти на Опера в Летния театър – 2022. Музикално-драматичният любовен четириъгълник събира на сцената

изключителен солистичен състав:

Линка Стоянова, Иван Момиров, Деян Вачков и Пламен Димитров. Оркестровото дирижиране е в ръцете на виртуозния маестро Григор Паликаров. Операта е от ранния период на Верди. Той я пише, вдъхновен от едноименното произведение на Виктор Юго, знаково заглавие за европейската култура на XIX век. „Ернани“ е музикално

предизвикателство за солистите и за диригента

и истинско удоволствие за публиката.

„С литературния първообраз, създаден в период на големи сътресения, Юго предлага нов тип сюжет, в който честта, достойнството и любовта са върховен закон, поставен над личното щастие. Ернани не е само отмъстител, той въплъщава идеите на Юго и Верди за едно ново светоусещане, за идеали, които винаги ще вълнуват човечеството“, казва за сюжета световноизвестният тенор Иван Момиров, който ще слушаме в главната роля.

За творбата диригентът Григор Паликаров споделя „това е една много красива опера, типичен ранен Верди, с четири много ярки роли. Трима от героите правят своето встъпление с голяма ария. Важна е ролята на хора, а драматургията е прекрасна“.

За цялостното внушение на спектакъла силно допринасят пищните и епохално достоверни костюми на Денис Иванов. Светлана Тоншева е автор на хореографията.

Преди дни Операта спечели две награди „Кристална лира“ 2023 за музикално и танцовото изкуство нa Съюза на българските музикални и танцови дейци и агенция „Кантус фирмус“.

В категория „Постановъчен екип“ Операта е

отличена за първото представяне на Леош Яначек

в премиерата на „Хитрата лисичка“. В категорията „Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство“ призът е присъден на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна. Наградено е XIV-ото издание на фестивала „Опера в Летния театър“.

Фото кредит: Държавна опера – Варна

Актуално

Избрано за вас