Слушаме откъси от пиесите на Яна Борисова в „за любовта…“

Фото кредит: Яна Борисова/ Yana Borissova - Facebook

Слушаме откъси от пиесите на Яна Борисова в „за любовта…“

Фото кредит: Яна Борисова/ Yana Borissova - Facebook
Сподели

За първи път актьорите в „за любовта…“ ще четат откъси от трите най- известни театрални пиеси на Яна Борисова„Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“.

Представленията по трите пиеси са играни повече от петнадесет години и гледани от стотици хиляди зрители в България и Европа. Всеки един от тези драматургични текстове е поставян на десетки сцени по целия свят.

Те са издадени в различни литературни сборници и самостоятелни книги. Включени са и в образователната програма на много театрални академии в Европа. Всяка една от тях е носител на най-престижните награди за драматургия.

При Яна Борисова изказът и езикът  се отличават с хирургическата си прецизност. Сцените носят органиката на документални записи, на подслушани разговори. Тайната на тяхната музикалност е в разпознаваемите им интонации – героите ѝ говорят, чувстват и функционират като нас. Те са едни от нас.

Ако се вгледаме по-внимателно в тази театрална трилогия, ще открием че диалозите са

писани като музикални партитури

със свое темпо, цвят и плътност на звука. Ритъмът им е толкова заразителен, че постепенно се  синхронизира с неравномерното дишане на зрителя в процеса на четене/гледане.

Театралната трилогия е публичен разговор за интимността и проявленията ѝ в съвременния свят. Тя маркира нетрайните и така необходимите ни пространства на нежност. Това е поетика на копнежа в един свят, който изключва докосването.

„Преди много години написах три пиеси, които промениха живота ми. Сега отново се връщам към тези текстове с изумление и трепет. Посвещавам това представление на майка ми, която отлетя, на приятелите ми, които са до мен, и на всички театрални зрители, които ме карат да продължавам да пиша и да дишам свободно, знаейки че съм разбрана и че не съм сама“, споделя Яна Борисова.

На 21. 11 на сцената в „София Лайв Клуб“ ще излязат уникална комбинация от български актьори. Сред тях са Цветана Манева, Снежина Петрова, Радена Вълканова, Лилия Маравиля, Петър Антонов, Христо Петков и Спартак Панталеев. 

Фото кредит: Яна Борисова/ Yana Borissova – Facebook

Актуално

Избрано за вас