„Молете се за Турция и Сирия“: Артсветът се обедини след бедствието (Галерия)

„Молете се за Турция и Сирия“: Артсветът се обедини след бедствието (Галерия)

Сподели

„Молете се за Турция и Сирия“: Артсветът се обедини след бедствието. Разрушителните земетресения в Турция и Сирия унищожиха хиляди животи, раниха десетки хиляди хора и разбиха милиони сърца по света.

Докато издирването на оцелели все още продължава, художници от цял свят изразяват съчувствие и подкрепа към жертвите чрез емоционални рисунки. Първото катастрофално земетресение беше с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер.

Досега са регистрирани повече от 8000 жертви, но за съжаление, броят им вероятно ще бъде още по-голям. Разгледайте и вие илюстрациите, публикувани в социалните мрежи с посланието:

„Молете се за Турция и Сирия“

   

Животът побеждава, животът винаги намира начин да продължи, но понякога цената, която плащаме, е твърде висока, твърде стъписваща.

След разрушителното земетресение,

което отне живота хиляди души в Турция и Сирия и опостуши съдби и домове, започнаха да се разказват и истории за надежда, за победата на живота над смъртта. А тези, които ни носят най-много светлина, са историите за десетките спасени дечица, които са прекарали часове под руините, но все пак са открити живи и здрави.

Кадрите на малките дечица,

носени на ръце от техните спасители, казват повече от всички думи на света. Тези дечица са истински бойци, а техните спасители са смели герои.

Разтърсващи кадри на новородено сред разрухите от земетресението в Сирия се разпространиха в социалните мрежи. На тях се вижда как спасяват новородено бебе, чиято майка е загинала.

Жената е родила сред

развалините от земетресението в Алепу, Сирия. За съжаление тя е починала след раждането на детето.

В социалните мрежи се появи шокиращо видео, на което се вижда как мъж тича с голичко новороденото бебе в ръце, а други се притичват на помощ с топло одеяло, в което да бъде увито.

По-късно, след разказ на роднина, стана ясно, че майката е започнала да ражда скоро след бедствието и е родила преди да умре. Баща ѝ, четиримата ѝ братя и сестри и една леля също са загинали.

Чичото на бебето, Халил ал-Сувади,

каза, че роднините са се втурнали към мястото, когато са научили за срутването. „Чухме глас, докато копаехме – каза той пред информационна агенция АФП във вторник. – Разчистихме пръстта и намерихме бебето с пъпна връв, която все още бе свързана с майката, така че я прерязахме и братовчед ми я закара в болница.“

Лекар от болницата в близкия град заяви, че сега момиченцето е в стабилно състояние. Педиатърът Хани Мааруф каза, че бебето е пристигнало в неговата болница в лошо състояние, с „няколко синини и разкъсвания по цялото тяло“.

„Тя пристигна и с хипотермия заради големия студ.

Трябваше да я затоплим и да ѝ дадем калций“, добави той.

Каква земетръсна сила са жените, колко силна е тази майка, която дава живот, докато губи своя. Трагедията е огромна, но остава надеждата,

че все пак животът е победил.

Че това дете е дошло на земята сред купчина руини, но може би е предопределено на съгради един по-добър нов свят.

бебе новородено майка

Загиналите в Турция и Сирия след земетресението са вече над 8000. Повечето жертви – близо 6000, са в Турция. Роднини на хора, които са живеели в срутени сгради, се присъединиха към спасителни операции с кирки, лостове и дори с голи ръце.

Вижте как можете да помогнете ТУК  и ТУК

Вижте още:

Актуално

Избрано за вас