Софийската опера спечели награда на фестивал в Корея

Фото кредит: Софийска опера

Софийската опера спечели награда на фестивал в Корея

Фото кредит: Софийска опера
Сподели

„Електра“ от Рихард Щраус на Софийската опера получи голямата награда на Международния оперен фестивал в Тегу, Корея.

От 6 октомври до 11 ноември тази година се проведе юбилейното двайсето издание на фестивала. Тази година в програмата са включени две постановки на творби на Рихард Щраус – „Саломе“ и „Електра“. В нея влизат и три на Джузепе Верди – „Риголето“, Макбет“ и „Отело“.

Фестивалът завършва с гала концерт и церемония по награждаването в няколко категории.

„Искам да отправя своите комплименти към всички певци, музиканти, артисти, оркестри, които участваха в това

историческо издание

на оперния фестивал в Тегу. Надявам се на най-доброто в бъдеще“, каза президентът на фестивала „Росини“ Даниеле Вимини. 

„Това е първата постановка на тази опера в 75-годишната история на операта в Корея. Направихте страхотно впечатление на любителите на операта“, обясни водещата на церемонията, обръщайки се към българския екип.

„Радвам се да изразя най-дълбоката си благодарност към наградите Saya Opera Awards. Произведението „Електра“ свързва оперния фестивал в Тегу, операта в Тегу и Софийската опера. Вярвам в бъдещото ни сътрудничество“, каза акад. Пламен Карталов във видеобръщение, пише БТА.

България спечели и още една награда в категория

„Най-добър нов певец“ – за Диана Ламар,

която изпълнява ролята на Електра.

На фестивала в Тегу солисти са били Гергана Русекова и Мариана Цветкова – Клитемнестра, Лилия Кехайова и Диана Ламар – Електра, Цветана Бандаловска и Радостина Николаева – Хризотемис, Даниел Острецов – Егист, Атанас Младенов и Веселин Михайлов – Орест, както и Силвана Пръвчева, Румяна Петрова, Виолета Радомирска, Александрина Стоянова-Андреев, Ина Калинова, Силвия Тенева и млади корейски певци от операта в Тегу.

Премиерата на операта „Електра“ у нас е на 26 ноември 2020 г. под диригентството на Евън-Алексис Крист и режисурата на Пламен Карталов. Сценограф е Свен Йонке, а костюмограф – Лео Кулаш. Софийската опера ще представи спектакъла на 15 май 2024 г., на Майските оперни вечери в Държавната опера и балет.

Фото кредит: Софийска опера

Актуално

Избрано за вас