Италия спасява къща на Верди

Снимка: MIGUEL MEDINA/AFP or licensors

Италия спасява къща на Верди

Снимка: MIGUEL MEDINA/AFP or licensors
Сподели

Институции за изкуство в цяла Италия се обединяват, за да спасят прочутата къща на композитора Джузепе Верди. Роден през XIX в., Верди е един от най-великите италиански оперни творци. Малцина знаят, че той е и видна фигура на движението „Рисорджименто“, което успешно се стреми към обединение на Италия през 1861 г.

Историята на „Вила Верди“

През по-голямата част от живота си живее в Сант’Агата ди Виланова, в областта Емилия-Романя, в къща, наречена „Вила Верди“. Красивата провинициална къща се е превърнала в туристическа атракция заради тясната си връзка с наследството на композитора. Посетителите могат да разгледат стаите на къщата, в която Верди е живял повече от 50 години. Именно в тези стаи той е композирал класически произведения като „Травиата“, „Реквием“ и „Фалстаф“.

Но през последните години съдбата на Вила Верди

се поставя под въпрос. Разделена между четирима различни наследници на Верди, братята и сестрите се карат какво да правят с къщата повече от 20 години, тъй като никой от тях не може да си позволи да откупи къщата на другия.

Миналата година Върховният съд на Италия нареди на братята и сестрите да обявят къщата за продажба. Очаква се началната цена на търга да бъде 30 млн. евро. От друга страна, италианската държава също има право да направи предложение преди началото на процедурата.

Макар че италианската държава иска да превърне Вила Верди в публична собственост,

затвърждавайки мястото ѝ на национален обект на културното наследство и туризма, правителството е в състояние да отпусне само 20 милиона евро за покупката. За да подпомогнат продажбата, големите оперни театри в Италия са подготвили програма от концерти на Верди, за да съберат средства за покупката.

Много от най-известните опери на Верди ще бъдат изпълнявани в цяла Италия

до търга през юни тази година, а приходите ще бъдат предназначени за подпомагане на италианската държава.  Верди построява къщата през 1848 г., а през 1851 г. се премества в нея заедно с втората си съпруга Джузепина Стрепони. Той живее там до смъртта си през 1901 г., когато тя е предадена на братовчедка му Мария Филомена Верди, която е живяла с Верди и Стрепони като тяхна дъщеря. Четиримата братя и сестри от Карара Верди са преки потомци на тази братовчедка.

Актуално