Излъчват „Гео Милев в лабиринта на времето“ в памет на Христо Карастоянов

Снимка: БНР

Излъчват „Гео Милев в лабиринта на времето“ в памет на Христо Карастоянов

Снимка: БНР
Сподели

Документалният филм „Гео Милев в лабиринта на времето“, създаден по фрагменти от книгата „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов, ще бъде излъчен на 22 февруари в кино „Одеон“. Поводът е 74-ата годишнина от рождението на писателя, съобщават от издателство „Жанет 45“.

Режисьор и продуцент на „Гео Милев в лабиринта на времето“ (2021 г.) е Костадин Бонев. Той е и съавтор на сценария, съвместно с Константин Петров. Филмът е с участието на Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на Койна Русева. 

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Работил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол и др.

Завършил е Пловдивския университет, специалност „Български език и литература“. През 1981 г.

дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”.

Романът му „Аутопия: другият път към ада” беше един от петте нови български романа, номинирани в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). Печелил е наградата на корпорация „Развитие” за непубликуван роман („Смъртта е за предпочитане”),

наградата на Съюза на българските писатели

за документалистика („Записки по исторически наивизъм”), наградата „Златен ланец” за разказ на годината в конкурса на вестник „Труд”, наградата „Чудомир” за хумористичен разказ и др.

Носител е награда „Хеликон” за романите „Името” (2012) и „Една и съща нощ” (2014), а общо седем негови книги са номинирани за „Орлето на Хеликон”. За книгата „Една и съща нощ” Христо Карастоянов спечели наградата „Дъбът на Пенчо” (2014) и националната награда „Елиас Канети” (2015). През 2021 г. става носител на международната литературна награда „Алеко“ за къс хумористичен разказ.

По негови разкази е заснет и игралният филм „Следвай ме” (2003) на режисьора Дочо Боджаков, пише БТА.

Христо Карастоянов е автор на над 30 книги, сред които „Кукувича прежда“, романите „Една и съща нощ“, „Животът няма втора половина“, „Т като Ташкент”, „Послепис”, „Името”, „Паякът” и др. Негови произведения са издавани в Германия, Турция, САЩ.

Актуално