Как да намалим своите разходи, без да се подлагаме на лишения?

Снимка: Pixabay

Как да намалим своите разходи, без да се подлагаме на лишения?

Снимка: Pixabay
Сподели

Омръзнало ви е от прекомерните разходи? Искате да намалите харчовете си, без да се отказвате от любимите си неща? Предлагаме ви няколко идеи, благодарение на които лесно бихте могли да го постигнете.

Храна
  • Приготвяйте храната си у дома

Приготвянето на храна ви помага да избегнете изкушението да се храните навън или да поръчвате от ресторанти. Освен това, приготвянето на собствени ястия улеснява постигането на хранителните ви цели.

  • Използвайте кредитна карта, която ви дава възможност да си възвърнете парите

Използването на кредитна карта с опция за парична възвръщаемост е чудесен начин да спестите. Изплащайте целия си баланс всеки месец, за да избегнете начисляването на лихви.

  • Придържайте се към списък за пазаруване

Подгответе списък преди да отидете в магазина и се опитайте да не се отклонявате от него, за да не надхвърляте бюджета. Следете за разпродажби и планирайте храненията си според сезона, за да се възползвате от намаленията, пише Forbes.

Гориво
  • Откажете се от бързото шофиране

Начинът, по който шофирате, оказва значително влияние върху разхода на гориво. Внезапното спиране и ускоряване не само изразходва значително количество газ и бензин, но и износва автомобила ви. Плавното шофиране с равномерно темпо може да ви помогне да изминавате по-голямо разстояние.

  • Поддържайте автомобила си в изправност

Добрата грижа за автомобила ви също може да помогне за оптимизиране на разхода на гориво. Честите прегледи и редовната смяна на маслото правят автомобила ви по-икономичен.

  • Обмислете възможността за съвместно ползване на автомобил

Съвместното пътуване с приятели, семейство или колеги ви позволява да разпределите своите разходи за гориво. То също така намалява въглеродния отпечатък, който хората оставя върху природата

  • Използвайте приложения за сравняване на цените на горивата

Използването на приложения за сравняване на цените на горивата може да ви помогне да намерите най-евтини във вашия район. Някои приложения могат дори да се използват за изчисляване на разходите за пътуване или за получаване на награди.

Енергия
  • Изключете „енергийните вампири“

Електронните ви устройства продължават да консумират енергия дори когато не се използват. Изключвайте зарядните устройства, игровите конзоли и телевизорите, когато не ги използвате – това е малко усилие, което може да има голямо значение в дългосрочен план.

  • Използвайте енергоефективни крушки

Светодиодните крушки изразходват около 70% по-малко енергия от традиционните крушки и могат да работят до 25 пъти по-дълго. Това означава, че с преминаването към LED крушки спестявате пари от сметките си.

  • Изпълнявайте домашните си задълженията извън пиковите часове

Използвайте уредите си в часовете извън пиковия период, за да намалите месечната си сметка. Енергийните компании често начисляват по-ниски тарифи в часовете от денонощието, когато потреблението е по-малко. Опитайте се да перете през нощта или да пуснете съдомиялната машина рано сутрин.

Нов дом

  • Намалете наема си

Ако живеете под наем, помислете дали да не се преместите в по-малък апартамент или да споделяте жилище с приятел или член на семейството, за да намалите разходите си.

  • Спестете от транспорт

Разходите за транспорт могат да нараснат бързо. Помислете за съвместно пътуване с кола, използване на обществен транспорт или велосипед до работа, за да харчите по-малко за бензин и услуги за споделено пътуване.

  • Закръглете разходите си

Много приложения за пестене на пари предлагат опции за закръгляне на трансфера. Те автоматично изпращат част от всяка трансакция по чековата ви сметка към спестовната.

  • Отмяна на абонаменти

Откажете всички услуги, които имате, но не са ви необходими, включително стрийминг, членство във фитнес зала и услуги за доставка на храна. Вземете тези допълнителни пари и ги прехвърлете в спестовната си сметка всеки месец.

  • Организирайте си уикенд без разходи

Предизвикайте себе си да не харчите никакви пари през целия уикенд. Вместо това намерете безплатни занимания и си пригответе храна. Много хора харчат по-голямата част от допълнителните си пари през уикендите, така че дори едно или две прекъсвания на харченето могат да имат значение за спестовния фонд за дома ви.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас