Как да намалим своите разходи, без да се подлагаме на лишения?

Снимка: Pixabay

Как да намалим своите разходи, без да се подлагаме на лишения?

Снимка: Pixabay
Сподели

Омръзнало ви е от прекомерните разходи? Искате да намалите харчовете си, без да се отказвате от любимите си неща? Предлагаме ви няколко идеи, благодарение на които лесно бихте могли да го постигнете.

Храна
  • Приготвяйте храната си у дома

Приготвянето на храна ви помага да избегнете изкушението да се храните навън или да поръчвате от ресторанти. Освен това, приготвянето на собствени ястия улеснява постигането на хранителните ви цели.

  • Използвайте кредитна карта, която ви дава възможност да си възвърнете парите

Използването на кредитна карта с опция за парична възвръщаемост е чудесен начин да спестите. Изплащайте целия си баланс всеки месец, за да избегнете начисляването на лихви.

  • Придържайте се към списък за пазаруване

Подгответе списък преди да отидете в магазина и се опитайте да не се отклонявате от него, за да не надхвърляте бюджета. Следете за разпродажби и планирайте храненията си според сезона, за да се възползвате от намаленията, пише Forbes.

Гориво
  • Откажете се от бързото шофиране

Начинът, по който шофирате, оказва значително влияние върху разхода на гориво. Внезапното спиране и ускоряване не само изразходва значително количество газ и бензин, но и износва автомобила ви. Плавното шофиране с равномерно темпо може да ви помогне да изминавате по-голямо разстояние.

  • Поддържайте автомобила си в изправност

Добрата грижа за автомобила ви също може да помогне за оптимизиране на разхода на гориво. Честите прегледи и редовната смяна на маслото правят автомобила ви по-икономичен.

  • Обмислете възможността за съвместно ползване на автомобил

Съвместното пътуване с приятели, семейство или колеги ви позволява да разпределите своите разходи за гориво. То също така намалява въглеродния отпечатък, който хората оставя върху природата

  • Използвайте приложения за сравняване на цените на горивата

Използването на приложения за сравняване на цените на горивата може да ви помогне да намерите най-евтини във вашия район. Някои приложения могат дори да се използват за изчисляване на разходите за пътуване или за получаване на награди.

Енергия
  • Изключете „енергийните вампири“

Електронните ви устройства продължават да консумират енергия дори когато не се използват. Изключвайте зарядните устройства, игровите конзоли и телевизорите, когато не ги използвате – това е малко усилие, което може да има голямо значение в дългосрочен план.

  • Използвайте енергоефективни крушки

Светодиодните крушки изразходват около 70% по-малко енергия от традиционните крушки и могат да работят до 25 пъти по-дълго. Това означава, че с преминаването към LED крушки спестявате пари от сметките си.

  • Изпълнявайте домашните си задълженията извън пиковите часове

Използвайте уредите си в часовете извън пиковия период, за да намалите месечната си сметка. Енергийните компании често начисляват по-ниски тарифи в часовете от денонощието, когато потреблението е по-малко. Опитайте се да перете през нощта или да пуснете съдомиялната машина рано сутрин.

Нов дом

  • Намалете наема си

Ако живеете под наем, помислете дали да не се преместите в по-малък апартамент или да споделяте жилище с приятел или член на семейството, за да намалите разходите си.

  • Спестете от транспорт

Разходите за транспорт могат да нараснат бързо. Помислете за съвместно пътуване с кола, използване на обществен транспорт или велосипед до работа, за да харчите по-малко за бензин и услуги за споделено пътуване.

  • Закръглете разходите си

Много приложения за пестене на пари предлагат опции за закръгляне на трансфера. Те автоматично изпращат част от всяка трансакция по чековата ви сметка към спестовната.

  • Отмяна на абонаменти

Откажете всички услуги, които имате, но не са ви необходими, включително стрийминг, членство във фитнес зала и услуги за доставка на храна. Вземете тези допълнителни пари и ги прехвърлете в спестовната си сметка всеки месец.

  • Организирайте си уикенд без разходи

Предизвикайте себе си да не харчите никакви пари през целия уикенд. Вместо това намерете безплатни занимания и си пригответе храна. Много хора харчат по-голямата част от допълнителните си пари през уикендите, така че дори едно или две прекъсвания на харченето могат да имат значение за спестовния фонд за дома ви.

Актуално

Избрано за вас