Кой е градът с най-много милиардери в света?

Снимка: Pixabay

Кой е градът с най-много милиардери в света?

Снимка: Pixabay
Сподели

В Ню Йорк живеят най-много милиардери  – 101 души, сочи класацията на Forbes. Мегаполисът е следван от Хонконг със 70 милиардери и Пекин на трето място с 68. На четвърто място е Шанхай с 65 броя, а на пето Лондон с 63 броя. 61 са милиардерите в Москва.

Почти една четвърт от състоянието на нюйоркските милиардери принадлежи на Майкъл Блумбърг. Той разполага приблизително с 94,5 милиарда долара. Вторият най-богат човек е Джулия Кох (59 милиарда долара).

Броят на милиардерите в Лондон спадна с трима, тъй като градът падна от четвъртото си място през 2022 г. Единственият нов милиардер в града е Александър Герко (5 милиарда долара). Руснакът основава компанията за алгоритмична търговия XTX Markets и се възползва от солидни дивиденти през 2022 г., съобщи БТВ.
Войната в Украйна може и да не е приключила и западните санкции срещу много от най-богатите хора в Русия остават в сила, но Москва се издигна от номер 7 на номер 6 в класацията. 61-те руски милиардери имат общо състояние от 307 милиарда долара. През 2022 г. то е било в размер на 92 млрд.
В списъка се завръщат Роман Троценко (3,2 милиарда долара), собственик на Aeon Corporation, която управлява повече от 20 летища в Русия; тръбните магнати Анатолий Седих (1,8 милиарда долара) и Дмитрий Пумпянски (1,7 милиарда долара); и Сергей Кациев (1,6 милиарда долара), собственик на най-големия продавач на тютюневи изделия в Русия.

Актуално

Избрано за вас