14 нови български филма се представят на фестивала „Златната липа“

14 нови български филма се представят на фестивала „Златната липа“

Сподели
Общо 14 нови български филма ще представи десетото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ 2023.

Българската лента, която ще се бори за престижните статуетки, е черно-белият филм на режисьора Иван Павлов „Пролетно равноденствие“.

Само преди няколко дни Павлов взе наградата за режисура в игралното изкуство на Съюза на филмовите дейци. Светлана Янчева получи статуетка за най-добра женска роля в тзои филм, а Веселка Кирякова за най-добрия монтаж.

„Пролетно равноденствие“ съчетава три хумористични истории, чийто послевкус обаче нагарча. Това е филм за малките хора, които трябва да открият приемлив начин да понесат с достойнство своите тревоги, несправедливото отношение и личните драми.

„Пролетно равноденствие“, 2022, България, режисьор Иван Павлов
В извънконкурсната програма ще бъдат показани шест документални, два анимационни и пет игрални филма от България.

Сред тях е лентата на аниматора Теодор Ушев „Ф. 1.618“, излезлият съвсем наскоро филм на Мариан Вълев „Чалга“, „Шекспир като улично куче“ на режисьора, актьор и сценарист Валери Йорданов, дебютният филм на театралния режисьор Петринел Гочев „Български кораб потъва в бурно море“, „Случаят Тесла“ на Симеон Хадживасилев.

Детската аудитория на „Златната липа“ ще има възможността да гледа и пълнометражната анимация „Меко казано“  по приказката на Валери Петров, режисирана от Анри Кулев.

Фестивалът ще представи и изящната пълнометражна анимация за възрастни „Флорентинска нощ“ на Сотир Гелев и Пенко Гелев.

Документалните филми, които ще бъдат показани на фестивала, са „Ваклуш“ и „Гладиатор“  на Николай Василев, „Лазар и Григор“ и „Хорото вътре в мен“ на режисьора Юрий Дачев.

Сред лентите е и „Оловният войник“ на Костадин Бонев и „Превал“ на режисьора Михаил Мелтев.

Фестивалът тази година ще се състои от 27 до 31 май. В конкурсната програма ще се състезават девет нови филма от Европа.

Актьорът Любен Чаталов ще получи награда за цялостен принос в киното на 10-ото издание на кинофестивала „Златната липа“.

Любен Чаталов, актьорът със 100 роли в киното

Наградата за цялостен принос в киното се връчва на изявен творец в областта на седмото изкуство по време на фестивала всяка година в Стара Загора.

Досега носители на престижната награда са били Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владо Пенев (2021) и Георги Мамалев (2022).

Дебютът на Чаталов е във филма „Бумеранг“ от 1979 г., но голямата му популярност идва с ролите му във филмите „Адаптация“ (1979), „Игра на любов“ (1980), сериалът „Записки по българските въстания“ (1976 – 1980) „Голямото нощно къпане“ (1980), „Лавина“ (1982) и много други.

Любен Чаталов продължава да се снима активно и днес във филми като „Чичо Коледа“ (2021) и „Като за последно“ (2021). През дългогодишния си творчески път е застава на снимачната площадка за поредния филм или телевизионен сериал около 100 пъти.

Председател на авторитетното жури тази годна е режисьорът Адела Пеева.

Заглавията, които са включени в конкурсната програма, включват филми от Унгария, Испания, Румъния и копродукции.

За първи път ще бъде представена румънска продукция. Това е филмът „Ядрено-магнитен резонанс“ на режисьора Кристиан Мунджиу. Унгария влиза в съревнованието с филма „Височини и дълбочини“ с режисьор Шандор Чома.

Конкурсното предложение на Испания е нашумелият филм „Васил“, главната роля в който изпълнява талантливият български актьор Иван Бърнев, а режисьор е Авелина Прат.

Франция ще се представи в конкурсната програма на „Златната липа“ с романтичната драма „Една хубава утрин“  на Миа Хансен-Льове – сценарист и режисьор на филма.

За приза ще се бори и филмът „Момче от рая“, който е копродукция между четири европейски страни – Швеция, Франция, Финландия и Дания, с режисьор Тарик Салех.

В съревнованието влиза и драмата „Първият ден от моя живот“ на Паоло Дженовезе, които сам пише сценария и режисира филма.

Латвия ще се представи с филма на Линда Олте „Сестрички“, а Полша – с „Хляб и сол“ на режисьора Дамян Коцур.

Водещ на церемонията по откриване на фестивала ще бъде 29-годишният актьор с омайващ глас Севар Иванов.
Голямата страст на Севар Иванов е озвучаването – по наследство от неговата майка, озвучаващата актриса Светлана Смолева.

Севар участва наскоро в историческия сериал по националната телевизия „Войната на буквите“ в ролята на Теофилакт. Помним го също от участието му в сериала „Откраднат живот“, игралния филм на Анри Кулев „Имало една война“ (2019) и още няколко български филма.

Талантът на Севар Иванов проличава ясно още в дебютната му театрална роля в Пазарджишния театър след завършването на НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов – Дориан Грей в „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд.

Миналата година Севар Иванов спечели „Икар“ за поддържаща мъжка роля за Агатон в постановката „Федра /сияйната/“ от Петър Пламенов с режисьор Бойка Велкова.

В шоуто по откриване на десетата „Златна липа“ в събота ще се включат и други любими на старозагорци звезди.

Традиционното мажоретно шествие ще представи Клуба по латино танци, спортни и парадни мажоретки с ръководител Деница Ганева. Красивите момичета ще дефилират в бляскави тоалети до „червения килим“ под ритмите на Военния духов оркестър и Биг бенд на Стара Загора, воден от капитан Цветомир Василев. „Капитанът на джаза“ се завръща начело на оркестъра специално за откриването на кинофестивала. Той е държал диригентската палка при откриването на всички издания досега.

Фотокредит: @The.Golden.Linden

Четете още:

Севар Иванов: Българските актьори заслужават да имат повече самочувствие

Духовното преживяване „Ваклуш“

„Вчера“ дава първата работа на филмовата площадка за Теодор Ушев

Актуално

Избрано за вас