Разкрити са нарушения в други театри след проверки на Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Разкрити са нарушения в други театри след проверки на Сметната палата

Снимка: БГНЕС
Сподели

Обезпокоителни факти показват междинните резултати от проверката на Сметната палата в Министерството на културата. Това съобщиха от институцията в писмо до медиите. Схемата от „Театралната афера“ в Разград и Смолян не е открита в друг театър, но са налице други нарушения.

Има театри, които са отчитали по две представления на ден при изиграно едно,

за да вземат по-голяма субсидия. В няколко театъра са сключвани договори за разпространение и реклама, без да е спазен Законът за обществените поръчки. По тези договори са изплащани необосновано високи проценти от приходите на съответното представление. Разходите по представленията в определени случаи надскачат приходите. На много места договорите са подписвани само от директора, при задължително изискуеми два подписа на директор и главен счетоводител.

Налични проблеми са установени в театрите в Пловдив, Плевен и Варна.

Като сериозен пропуск през годините Сметната палата отчита липсата на счетоводен софтуер, който да обобщава информацията, без да се налага човешка намеса.

Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата е допуснала грешки при определянето на приходите, които не следва да се субсидират, както и технически грешки за определяне на субсидиите за всеки институт от Дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности“.

От Сметната палата казват, че в Министерството на културата не са създадени условия за осъществяването на ефективен контрол при определяне на субсидиите и разпределение на разходите в културните институти в областта на сценичните изкуства. В момента в Министерството на културата се извършват проверки на двете дирекции,

предстоят допълнителни проверки и в културните институти, в които са установени нарушения.

Като следствие от резултатите на проверката министърът на културата Найден Тодоров вече е започнал разговори с министрите на финансите и електронното развитие,

за да се изработи и внедри единен счетоводен софтуер

във всички културни институции, които получават пари от бюджета. В предложенията за промяна на Закона за закрила и развитие на културата, подготвяни от министерството, също са предвидени мерки за предотвратяване на злоупотребите.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас