Мария Каварджикова – царицата на театъра и киното

Мария Каварджикова/ Фото кредит: Радина Гaнчева - URBN/Dir.bg

Мария Каварджикова – царицата на театъра и киното

Мария Каварджикова/ Фото кредит: Радина Гaнчева - URBN/Dir.bg
Сподели

Примата на българската кино и театрална сцена Мария Каварджикова празнува своя 67-и рожден ден.

Родена е в Крумовград, където за пръв път се „запознава” със словото, благодарение на своята баба, в чийто скут е израснала. Каварджикова си спомня, че възрастната жена ѝ е пеела родопски песни.

„В Крумовград много

играехме на театър,

избирахме си всеки път различни роли. Много ми допадаше да се катеря по терасата, а оттам можех да гледам към лятното кино и филмите”, разказва актрисата в свое интервю пред БНР.

Дори и днес Каварджикова обича да се връща към живота си в провинцията. Тя определя себе си като „духовен пътешественик” и често ходи на риба, занимава се с цветята си, разговаря със скали или просто наблюдава гроздове.

Прохождане в киното и театъра

Каварджикова се дипломира от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1978 г. в класа на проф. Надежда Сейкова. Непосредствено след завършването си става част от „Драматичен театър „Боян Дановски” в Перник, където остава до 1986 г.

През следващите 4 години е част от трупата на „Сълза и смях”. Вече 32 години блести на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Публиката може да се наслади на превъплъщенията ѝ и в Театър 199.

Фото кредит: Божидар Марков

Сред най-значимите ѝ театрални роли са Естър Франц в „Цената” от Артър Милър, Васа във „Васа Железнова 1910“ от Максим Горки, Елмира в „Тартюф“ от Молиер и Алис Мор в „Човек за всички времена“ от Робърт Болт.

Звездният списък се допълва от Констънс Тъкърмън в „Есенна градина“ от Лилиан Хелман, Аркадина в „Чайка“ от Чехов, Василиса Карповна в „На дъното“ по Максим Горки и други.

Десетки са ролите ѝ и в киното. Знаков за нея филмът е „Оркестър без име“ (1982).

„Социална комедия за цената на компромиса,

бездушието и неимоверните усилия, които човек полага,

за да се реализира като личност”, казва за лентата режисьорът на Людмил Кирков. Следват „Лавина“ (1982), „Куче в чекмедже“, сериала „Дом за нашите деца“ (1987), „Версенжеторикс“ (1999), „Една калория нежност“ (2003), „Госпожа Динозавър“ (2003). „Ако някой те обича“ (2010).

Тя играе и ключова роля в сериала „Откраднат живот”, стартирал през 2016 г. Драматичната продукция разказва историята на семейство Генадиеви, раждането на тяхното дете със сърдечно заболяване и размяната му с друго. Каварджикова е Евгения Генадиева – майка на смененото бебе.

Тя има еднократен опит и в дублажа – озвучава Великата съветничка в анимацията „Лило и Стич”.

Награди

Примата е носител на награда за главна женска роля на Съюза на артистите в България за ролята на Василиса Карповна в „На дъното“ от Максим Горки. Печели още „Аскеер“ за главна женска роля през 1996 г. в „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър в Театър 199. Втори „Аскеер“ има за главна женска роля през 1998 г. в „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона.

Тя посреща 60-годишния си юбилей на сцената на Народния театър с „Вишнева градина”. Колегите и екипът на театъра посветиха спектакъла на Коко Азарян на нея. След бурните аплодисменти актрисата е наградена от Министерство на културата с отличието “Златен век” и грамота за изключителен принос в развитието на културата.

Тогава тя е почетена от Руси Чанев и с песен, посветена на нея, предаде „24 часа”.

„Ти си, Маре, чудна птица. Ти си мойта хубавица,

на театъра – царица.

танцът на живота ми”, пее се в нея

Сезон 2023/2024

През този сезон на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ можете да гледате Мария Каварджикова в спектаклите „Две“, „Бележките под линия“, „Опит за летене“, „Идеалният мъж“, „Бащата“ и „Частици жена“, съобщават от културната институция.  В Малък градски театър „Зад канала” тя ще играе и в „Една испанска пиеса”.

Екипът на 7Arts и ArtPortal ѝ пожелава здраве и още дълги години, прекарани на сцената.

Фото кредит: Радина Гaнчева за URBN/Dir.bg

Актуално

Избрано за вас