Достъп забранен: 10 места по света, които не можете да посетите

Снимка: Richard Perry

Достъп забранен: 10 места по света, които не можете да посетите

Снимка: Richard Perry
Сподели

По света има много забележителни места. Свикнали сме да чуваме много интересни неща за местата, които можем да посетим. И когато някое място ни очарова, си мислим: „О, това място е страхотно! Трябва да го добавя  в списъка си и да го посетя някой ден!“. Но какво да кажем за

местата, които категорично можем да оставим извън списъка ни?

Какво да кажем за онези забранени места, на които не ни е позволено да влизаме?

Трудно е да си представим, че в нашия свят има такива места, но се оказва, че те изобщо не са малко. Да споменем само някои от тях: има военни бази, чийто достъп е само за членовете на техния персонал. Има исторически обекти, които са толкова крехки, че могат да бъдат сериозно увредени от човешкото присъствие. А има и опасни места, които никой от нас не би искал да посети.

И все пак много от тези места ни интригуват,

подобно на забранения плод, който веднага става толкова желан. Те привличат някои любопитни пътешественици като магнити, като ги карат да се стремят да изследват непознатите земи. И все пак е по-добре да не се опитвате да посетите тези места, в името на собствения си живот.

Представяме ви списък с 10 места по света, които не може да посетите.

 

Тайният архив на Ватикана, Ватикана
Снимка: Getty Images

Тайният архив на Ватикана, известен като Ватикански апостолически архив от 2019 г., служи като място за съхранение на множество документи, свързани с Католическата църква.

Някои от тези документи датират от 8 век.

Казва се, че там има папски счетоводни книги, писмо от Микеланджело до папа Юлий II, писмо от Мери, кралицата на Шотландия, написано преди нейната екзекуция, и документът за отлъчването на Мартин Лутер. По-голямата част от архива се намира под земята и

има 85 километра рафтове.

Влизането в него е забранено за всички, с изключение на изследователи със специални разрешения за достъп. Но дори и за тях има множество ограничения за това какви документи могат да преглеждат.

 

Остров Норт Брадър, Ню Йорк, САЩ
Снимка: Richard Perry

Разположен на Ийст Ривър в Ню Йорк, между Бронкс и остров Райкър, остров Норт Брадър се простира на 13 акра земя, която става последното убежище на над хиляда души, чийто пътнически кораб потъва във водите му. По-късно

става дом на болница за хора със заразни болести.

Най-известният жител на него бил Мери Малън, известна още като тифозната Мери. Тя била първият документиран човек в страната с коремен тиф и се смята, че е заразила с него над 50 души, 3 от които са починали.

Сега островът е изоставен и е дом на резерват за птици. Забранен е за обществеността, въпреки че може да бъде предоставен специален достъп за научни цели.

 

Крепостта Бангар, Раджастан, Индия
Снимка: Flickr

Технически, крепостта Бангар не е напълно забранена за достъп, защото туристите могат да я посетят на дневна светлина и да видят този прекрасен пример за раджастанска архитектура. От залез до изгрев обаче има строга забрана за влизане на това място.

Тази крепост от 16-ти век е свързвана с легенди за призраци и проклятия.

Като чуете някои от тях със сигурност ще ви побият тръпки. Може би се чудите какво се случва с онези, които се осмеляват да посетят крепостта през нощта. Всъщност никой не знае, защото според местните

всеки, който се опитал да наруши правилото, изчезвал мистериозно.

 

Зона 51, Невада, САЩ
Снимка: ABC

Зона 51 е не само едно от най-известните забранени места в САЩ, но и едно от най-мистериозните.

Според много хора извънземен космически кораб се е разбил там,

докато според други властите използват това място, за да изследват космическия кораб, за който се твърди, че се е разбил в Розуел, Ню Мексико (друго супер мистериозно място). Официалната версия гласи, че Зона 51 е мястото, използвано от ВВС на САЩ и ЦРУ като тестова територия поради отдалеченото си местоположение. Ако е вярно (а вероятно е така), логично е мястото да е забранено за обществеността.

 

Остров Хърд, Австралия
Снимка: Matt Curnock

Една от най-отдалечените територии в света, остров Хърд, се счита за територия на Австралия, въпреки че се намира между Мадагаскар и Антарктика. Той е дом на широка гама от животни като тюлени, пингвини и морски птици, както и на повече от 40 ледника.

Има няколко причини за затварянето на острова за обществеността. Първо, през 2000 г. изследователите забелязаха огромен поток от лава, идващ от масивния вулкан на острова, наречен връх Мосън. Второ, остров Хърд е известен с лошите си метеорологични условия. И трето, твърде е отдалечен, за да е безопасно. Преценете сами – намира се на минимум две седмици плаване от най-близката основна суша.

 

Пещерите Ласко, Франция
Снимка: BBC

Не всички обекти на ЮНЕСКО са отворени за обществеността. Например пещерите Ласко във Франция, в които е открито безценно пещерно изкуство, за което се смята, че датира отпреди 17 000 години, са

забранени за посещение от 1963 г.

Това е така, защото са били застрашени от поредица от гъбични инвазии поради големия брой посетители. Този случай разкри, че всяко човешко присъствие е разрушително за пещерите. Така че, за да се запазят цели 900 примера на праисторическо изкуство, датиращо от ерата на палеолита, туристите вече не могат да влизат там.

 

Правчичка Брана, Чехия
Снимка: Reddit

Най-голямата естествена арка от пясък в Европа, Правчичка Брана е една от най-известните атракции на Чешката република. Е, поне до 1982 г. е така, защото именно през тази година е забранена за посещение от туристи. Причината за забраната е проста: колкото повече посетители идват в района, толкова по-голяма е вероятността арката да се срути един ден. За да се намали ерозията на тази красива забележителност,

туристите вече могат да я видят отдалеч, но не и да се катерят върху нея.

За съжаление, процесът на ерозия продължава, дори без „помощта“ на посетителите, и според геолозите арката все още може да се срути в бъдеще. Но поне забраната забавя процеса и ни дава повече време да ѝ се възхищаваме.

 

Мавзолеят на Цин Ши Хуанг, Китай
Снимка: istock

Въпреки че гробницата на император Цин Ши Хуанг е открита заедно с Теракотената армия през 1974 г., тя все още не е разкопана. Според противниците на разкопките на гробницата

съвременните технологии не могат да предотвратят нейното унищожаване.

Поради тази причина достъпът все още е забранен от китайското правителство, което се стреми да запази културното си наследство и отдава почит на човека, погребан там. Всичко, което знаем за мавзолея сега е, че той се състои от сложна мрежа от подземни пещери, пълни с предмети. Той съдържа също репродукцията на неговата армия, известна като Теракотената армия, направена от глина.

 

Глобално хранилище за семена на Свалбард, Норвегия
Снимка: Paul Nicklen

Понякога наричано „Хранилището на Страшния съд“, Глобалното хранилище за семена в Норвегия всъщност е много важно място за всички нас.

Мястото съхранява 100 милиона семена от цял свят,

за да възстанови растителното царство, в случай че нещо наистина, наистина лошо се случи с растителността на нашата планета. Открит през 2008 г., трезорът е

построен да издържи около 200 години

и може да издържи на експлозии и земетресения. Освен това, тъй като е поставен на склона на планина, той все още ще бъде над морското равнище, дори ако целият лед на планетата се стопи. Интересното е, че трезорът не познава политика: дори Северна Корея е дала семената си за съхранение там.

 

Голямото светилище на Исе, Япония
Снимка: tripadvisor

Голямото светилище на Исе в Япония е много важно място за шинтоистката религия, защото е построено в чест на Аматерасу, богиня на слънцето и вселената. Интересното е, че вътрешното светилище, Найку, е

построено без нито един пирон.

Още по-интересното е, че този храм се възстановява на всеки 20 години, според шинтоистката идея за смърт и прераждане (последно това се случи през 2013 г.). И всеки път, когато реконструират светилището наново, те продължават да използват техниката за свързване на дърво и никога не използват пирони. За да бъде мястото свято, само свещеници и членове на императорското семейство на Япония могат да ходят там. Всички останали могат да разгледат храма отвън, през дървени огради.

Актуално

Избрано за вас