Време е за лятно кино в „Гьоте институт“

Време е за лятно кино в „Гьоте институт“

Сподели

Лятното кино в двора на „Гьоте институт“ започва в средата на юли и ще представи актуални немски филми, които вълнуват поколението, което в момента е на възраст между 25-35 г. Според информацията от „Гьоте институт“, прожекциите от „Хофкино 2023″ ще продължат от 20 юли до 31 август, а входът ще бъде свободен. Ако метеорологичните условия не позволяват, събитията ще бъдат изместени в голямата зала на втория етаж.

Гледаме 3 немски филма на режисьори от новото поколение

Въпреки комедийния подход, присъстващ в трите филма, организаторите подчертават, че той е използван за провокация и пораждане на въпроси. Освен това, обединяващ елемент е фактът, че трите заглавия са част от творческите биографии на новото поколение германски режисьори, родени през средата на 80-те години на миналия век.

„Близо“ (Close) / Източник: Гьоте-институт
Излъчват белгийския филм „Близо“ на специална прожекция

Малко преди старта на своето Хофкино, Гьоте-институт кани зрителите на една специална прожекция в двора на ул. „Будапеща“ 1. На 12-и юли, сряда, от 21 ч. ще бъде прожекцията на филма „Близо“ (Close) на белгийския режисьор Лукас Донт. Филмът спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 година, но при нас придоби известност, след като беше етикетиран като

„разпространител на хомосексуална пропаганда и педофилия“

Всъщност, причината за това се оказа включването на филма в програмата на Sofia Pride Film Fest. „Близо“ наистина е история за приятелство, натискът на социалните очаквания, загубата, вината и хомофобията.

„Фобия от обвързване“ (2021, GENERATION BEZIEHUNGSUNFÄHIG)

На 20 юли ще бъде представен филмът „Фобия от обвързване“. Филмът е адаптация на едноименния роман на Майкъл Наст. Главният герой Тим се наслаждава на съществуването си като необвързан и непрекъснато сменя жените, с които се среща. Когато обаче случайно се запознава с жена, която също има фобия от обвързване и го отхвърля, се развива любовна история с възходи и падения и въпроса какво всъщност е толкова лошо в романтиката.

„Фобия от обвързване“ / Източник: Гьоте институт

Гледай трейлъра на „Фобия от обвързване“ тук.

„Тоубаб“ (2021, TOUBAB)

На 24 август ще бъде представен филмът „Тоубаб“ (2021, TOUBAB). Малко след като излиза от затвора, Бабту извършва ново престъпление и рискува да бъде депортиран в страната си на произход – Сенегал. Бракът с германска гражданка е единствената възможност за него да запази разрешителното си за пребиваване. Поради лошата му репутация сред жените в квартала, намирането на кандидатка се оказва трудно. Затова той се опитва да убеди приятеля си Денис да сключат фиктивен брак.

„Тоубаб“ на Флориан Дитрих / Източник: Гьоте институт

Гледай трейлъра на „Тоубаб“ тук.

„Иви като Иви“ (2021, IVIE WIE IVIE)

На 31 август ще бъде представен филмът „Иви като Иви“ (2021, IVIE WIE IVIE). Афрогерманката Иви, наричана от приятелите си Шоко, живее с най-добрата си приятелка Анне в Лайпциг. Тя работи временно в солариума на бившия си приятел Инго, докато все още си търси постоянна работа като учителка. Изведнъж на вратата ѝ се появява непознатата ѝ до този момент полусестра Наоми от Берлин. Тя идва, за да ѝ съобщи за смъртта на общия им баща и предстоящото му погребение в Сенегал. Докато сестрите бавно се опознават, Иви все повече се съмнява не само в прякора си, но и в представата за себе си.

„Иви като Иви“ на Сара Бласкивиц / Източник: Гьоте-институт

Гледай трейлъра на „Иви като Иви“ тук.

Актуално

Избрано за вас