Европейски дестинации ще борят свръхтуризма с такси и ограничения

Снимка: Pixabay

Европейски дестинации ще борят свръхтуризма с такси и ограничения

Снимка: Pixabay
Сподели

През 2024 г. проблемът със свръхтуризма се превръща в глобален. Той поставя под напрежение някои от най-популярните туристически дестинации в света. Венеция, Барселона и Дубровник са само част от примерите за места, които се борят с нарастващия брой посетители. Кои обаче са останалите?

Италия

Венеция и Флоренция отдавна са символ на свръхтуризма в Европа. Поради тази причина през 2024 г. властите във Венеция предприемаха нови мерки за регулиране на туристическите потоци. Градската управа въвежда

билет от 5 евро на ден за посетителите на града.

Таксата е само за тези, които не нощуват там. Не важи за деца. Всеки ден средно 50 хиляди души посещават града – толкова, колкото са и жителите му. Освен Венеция – и други големи италиански градове се задъхват от прекомерния брой туристи.

Милано обмисля да забрани продажбата на сладолед и пица след полунощ,

а Рим въведе такси за посещение на редица туристически обекти.

Испания

В Барселона милионите туристи притесняват местното население, предаде БТВ. Жителите са все по-недоволни от влиянието на туристическите потоци върху инфраструктурата и културата. През лятото на 2024 живущите организират протести срещу чужденците, като започват да ги пръскат с водни пистолети или се навличат с плажни кърпи.

Целта е да покажат как се чувстват, когато плажовете им са пренаселени.

В Барселона властите взимат решение, че до 2029 г. ще се ограничат краткосрочните наеми, за да се намали броят на туристите.

Хърватия

Дубровник – световноизвестен като едно от ключовите места за заснемане на сериала „Игра на тронове“, се изправя пред значително увеличение на туристическите посещения. Градът предприе активни стъпки за справяне с проблема, въвеждайки инициативата „Уважавай града“. С нея се

ограничава броят на посетителите от круизни кораби до максимум 4000 души

във всеки момент. Освен това – за да защити интересите на местното население и повишаването на наемите, Дубровник въведе забрана за нови разрешителни за частни наеми в историческата част на града.

Япония

През 2024 г. популярни места като Киото и Токио са се пренаселили и местните жители се оплакват от загубата на спокойствие в кварталите. Често посещавана дестинация е планината Фуджи, където бе издигната порта за контрол на тълпата.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас