Милано иска да забрани продажбата на сладолед и пица след полунощ

Снимка: unsplash

Милано иска да забрани продажбата на сладолед и пица след полунощ

Снимка: unsplash
Сподели

Разходката по калдъръмените улички на Милано в търсене на сладолед късно вечер е неразделна част от италианската култура за много жители на града. То е задължително и за милионите туристи, които посещават италианската столица на модата всяка година, пише CNN.

Нов закон обаче може да сложи

край на тази дългогодишна традиция.

Марко Гранели, заместник-кмет по сигурността на града, наскоро обяви плановете си да забрани продажбата на храни и напитки за вкъщи след полунощ, за да запази „спокойствието“ в 12 от най-оживените квартали на града.

Снимка: unsplash

„Нашата цел е да търсим баланс между общителността и забавленията и спокойствието и здравето на жителите“, написа Гренели в социалните мрежи. Той допълни: „Вярваме в живия град, в който младите и старите хора разполагат с пространства, които могат да споделят заедно.“

Забраната, която според длъжностните лица е необходима за справяне с прекомерния шум в жилищните райони, също така

ще попречи на заведенията да сервират храни и напитки

на външни площи между 12:30 и 6:00 ч. в делнични дни и между 1:30 и 6:00 ч. през уикендите.

Снимка: unsplash

Критиците твърдят, че забраната е в разрез с италианската култура, и призовават законът да бъде променен. Ако бъде одобрена, забраната ще влезе в сила още през следващия месец и ще продължи до ноември, след края на тазгодишния туристически сезон.

Освен италианската пица,

миланските джелатерии са известни като едни от най-добрите в света.
Снимка: Getty Images

Промяната на закона обаче не е гарантирана. Подобни планове за ограничения бяха предложени от местните власти още през 2013 г. Но тогава трябваше да бъдат изоставени след значителен обществен отзвук и създаването на

протестно движение, наречено „Окупирай сладоледа“.

Не е ясно дали този път ще има същото ниво на съпротива. Жителите на града имат време до следващата седмица да изкажат мнението си по новото предложение, преди съдбата на нощния сладолед да бъде решена окончателно.

Актуално

Избрано за вас