Изследваме човешката същност със „Слугините“ от 9 ноември

Изследваме човешката същност със „Слугините“ от 9 ноември

Сподели

Драматичната и най-известна пиеса на френския писател Жан Жьоне – „Слугините“,  ще бъде представена на 9 ноември от 19.30 часа на сцената на Yalta Art Room. Режисьорът Кристина Беломорска поверила главните роли на актрисите Аделина Желязкова, Ели Кирил Колева и Жана Рашева. Сценограф и костюмограф на представлението е Никол Трендафилова, номинирана за АСКЕЕР 2023 за костюмите в „Леонс и Лена“). Композитор е Давид Кокончев (номинация АСКЕЕР 2023).

Преводът на „Слугините“ е на Валентин Маринов-Пело. Голяма част от екипа е познат от моноспектакъла „Морфин“, който беше номиниран за АСКЕЕР 2022. Кристина Беломорска спечели ИКАР 2023 в категория „Дебют“ за режисурата му.

Пиесата ни поставя пред вечните екзистенциални въпроси за човешката същност. Драматургията на Жьоне е разглеждана като част от театъра на абсурда. Действието в „Слугините“ показва играта на две

прислужници, които в отсъствието на господарка си разиграват своята фантазия

на сервилност и отвращение от нея. В същото време изпитват  привързаност и чувства едновременно на любов и силна омраза, а докъде води? Зрителите сами ще разберат.

Екипът, стоящ зад представлението, не пропусна да направи коментар за пиесата:

„Спектакълът изследва копнежа и нагона към самоунищожението, бруталната самота и еротизъм, доминацията над духа, подчинението и деформирането на личността,  довеждащи до дегенеративно ѝ разпадане и компенсаторното ѝ заместването с друга.

Проследявайки деструктивните опити на персонажите да валидират себе си като актуални човешки същества, спектакълът изследва въпроса дали е възможно човек да съхрани своята човечност, разум и дух и докъде може да стигне в опитите си да запълни недостатъчността, с която живее. „Слугините“ ни изтласкват до

дъното на човешката нищета,

където човекът и реалността му са уловени в налуден лабиринт, в който „игра“ и живот са така оплетени, че разграничаването им един от друг е невъзможно“.

На 17 април 1947 г. парижкият театър Атене“ представя под режисурата на Луи Жуве за първи път „Слугините“. На софийска сцена пиесата на Жьоне е показвана няколко пъти. Преди постановката на младата Кристина Беломорска публиката е гледала адаптацията на Диана Добрева в Народен театър от 2016 г. и на Десислава Шпатова („Легал арт център”, Сатиричен театър) от 2002 г.

През 1998 г. Жана Рашева играе ролята на Соланж в постановката на Явор Гърдев („Слугините“). През 2023 г. на сцената на Yalta Art Room ще влезе в ролята на Мадам.

Проектът е подкрепен от Министерство на културата, направление „Театър“.  Осъществява се и със специалната подкрепа на Хей Лин.

Фото кредит: Жана Рашева/ Личен архив

Актуално

Избрано за вас