Тазгодишният карнавал във Венеция ще бъде в чест на Марко Поло

Снимка: saveriolafr

Тазгодишният карнавал във Венеция ще бъде в чест на Марко Поло

Снимка: saveriolafr
Сподели

Венеция е подготвила 18-дневен карнавален сезон тази година, който ще продължи от 27 януари до 13 февруари. Тази година се навършват и

700 години

от смъртта на може би най-известния венецианец на всички времена и легендарен изследовател – Марко Поло. Ето защо организаторите са заложили на темата Ad Oriente/„Към Ориента“ за карнавала.

В продължение на повече от две седмици целият град

Венеция ще се превърне в карта,

напомняща за приключенията на средновековния търговец в Азия. Посетителите ще могат да се разхождат по улиците и да достигат до площади, оживени от светлинни шоута, музика и изкуство, посветени на темата.

Самият карнавал във Венеция датира от времето на Марко Поло.

Интересно е, че самият карнавал във Венеция води началото си от времето, когато е живял Марко Поло. Историята му е съпътствана от много възходи и падения, тъй като през вековете официалните празненства са били забранявани от различни консервативно настроени владетели. Настоящата форма на карнавала всъщност датира от 1979 г., когато е възстановена

след 180 години прекъсване.
Снимка: Andrea Merola

Като цяло карнавалните костюми се свързват с епохата на Джакомо Казанова от XVIII в., когато се провеждат последните издания на оригиналните карнавални тържества. Този път обаче Венеция ще погледне

още по-назад в богатата си история,

за да отбележи наследството на един от първите записи на пътешественическа литература – Il Milione, или както светът го познава Пътешествията на Марко Поло.

„Карнавалът ще ни даде възможност да се потопим в приказката за младия венецианец Марко Поло, която се развива някъде

между реалността и фантазията,

за да създаде завладяващ разказ, който все още продължава да ни пленява и да ни кара да мечтаем“, заяви кметът на Венеция Луиджи Бруняро. И допълва: „По мое мнение, но може би съм пристрастен, това е най-красивият карнавал в света, който разгръщаме във времето и пространството, за да достигне до всички“.

Посетителите, облечени в костюми, могат да очакват водни паради, алегорични плавателни съдове, балове с маски и нощни шествия, като тазгодишният фестивал ще бъде официално открит на 28 януари с грандиозно шествие по Големия канал.

Актуално

Избрано за вас