Най-добрите места за самостоятелно пътуване в Европа

Снимка: IStock

Най-добрите места за самостоятелно пътуване в Европа

Снимка: IStock
Сподели

Европа е континент, особено подходящ за самостоятелно пътуване. Самото пътешествие обикновено е сравнително кратко и лесно, туристическата стратегия е стабилна, има голямо разнообразие от места за настаняване и цени. Повечето култури са изключително гостоприемни към пътешествениците. От CN Traveller подбират 10-те най-добри дестинации в Европа за самостоятелни пътешественици през тази година.

Амстердам, Нидерландия – oпознайте изкуството
Снимка: Getty images

Забравете за репутацията на холандската столица като място за наркотуризъм и ергенски запои. За самостоятелните пътешественици, които търсят възможност за градска почивка в Европа, Амстердам отговаря на всички изисквания.

Той е изискан, безопасен, прогресивен и приятелски настроен град.

Започнете да се разхождате из мрежата от канали, осеяна с тесни, приятно причудливи градски къщи с двускатни фасади. Така ще видите  наследството от златния век на Амстердам през 17-и век. Потеглете на две колела, като се присъедините към местните жители по обширната мрежа от добре маркирани велоалеи в града и извън него. В музея „Райксмузеум“ ще откриете Рембранд и Вермеер, в музея за модерно и съвременно изкуство „Стеделийк“Джаксън Полък и Анди Уорхол, а в музея „Ван Гог“ – Ван Гог, които се намират в музейния район. Големият брой хора на свободна практика в града допринасят за създаването на приветливи и оживени кафенета и барове като CT Coffee & Coconuts.

 Островите скали в Треско – спокойствие и тишина
Снимка: Getty images

Островите Сцили бързо си спечелват репутацията на субтропичен рай с цялата дружелюбност на едно селце. Треско е особено добър избор с достъпни къщи под наем  Освен впечатляващия плаж с бял пясък, на този остров има много възможности за самостоятелно изживяване.

Основната забележителност е градината на абатството Треско – градинарско бижу, създадено през 30-те години на XIX в., в което сега се намират над 20 000 екзотични растения от цял свят. В колекцията Valhalla, разположена на територията на градината, са изложени богато украсени фигури, спасени от кораби, претърпели корабокрушение около острова. Ветровитият и пресечен север на острова предлага драматични пешеходни преходи. Можете да наемете каяк от ветроходния клуб на Треско и да изследвате скалистите заливи по море. Завършете перфектния ден, като похапнете средиземноморски ястия.

Езерото Блед, Словения – сигурен адреналин
Снимка: Getty images

Блед e девствено аквамаринно езеро, украсено с малък остров, на който се намира средновековен замък. Ако прибавите и Юлийските Алпи и Караванке като фон, не е изненада, че езерото Блед е най-популярният словенски курорт. Ако избягвате натоварените пикови месеци юли и август, Блед е мечтана дестинация за самостоятелни приключенци с изобилие от адреналинови дейности като каякинг, каньонинг, ски, планинско колоездене, катерене и др. Намира на два часа път с автобус от столицата Любляна и се отличава най-вече с многобройните си маршрути.

Ерисейра, Португалия – място за сърфиране
Снимка: Getty images

Португалия е благословена с изключително благоприятна сърф атмосфера, която приема както професионални сърфисти, така и начинаещи. Ерисейра, на 35 км от Лисабон, се смята от повечето португалски любители на преследването на вълни за най-доброто място в страната. Резервирайте място в уютния и достъпен хотел Magic Quiver,

управляван от сърфисти.

Освен стаи и плажни къщички, има деликатесни магазини. Предлагат се още уроци и опции за наемане на дъски, така че да сте подготвени от самото начало. За опитните сърфисти, проломът Coxos point на север е едно от най-легендарните места за сърф в Европа. Разполага с 40 плажа, които се намират в непосредствена близост до града.

Будапеща, Унгария – нощен живот
Снимка: Getty images

Столицата на Унгария е едновременно грандиозна и енергична. Богата гама от дейности и събития в града гарантират, че соловият пътешественик никога няма да остане сам. Будапеща и Берлин продължават да спорят за короната на столица на нощния живот в Европа, но баровете и клубовете в Будапеща имат освежаващо дружелюбна атмосфера на свободно достъпни пространства, в сравнение с берлинските. През деня изчистете греховете си от изминалата нощ в СПА центъра „Гелерт“, разходете се сред архитектурните съкровища на града в стил барок и неокласицизъм и опитайте някой от местните деликатеси.

Мюнхен, Германия – няма как да останете сами
Снимка: Getty images

Столицата на Бавария се слави с вдъхновяваща архитектура, силно културно влияние и многовековни традиции, както и с младежки дух и лесен за навигация градски център. За пътешествениците това е един приятелски настроен към туристите град, който рядко се усеща като туристически,

освен по време на ежегодния Октоберфест

Най-известната бирария в града, Hofbräuhaus, основана през 1589 г., предлага на самостоятелните пътници маси за споделяне с местни жители и чуждестранни посетители. Дворцовият музей Residenzmuseum е чудесно място за разглеждане на съкровища от миналото, докато Pinakothek der Moderne съдържа една от най-големите колекции в света на изкуството от 20-ти век, както и съвременни творби.

Палма де Майорка, Испания. Парченце от историята
Снимка: IStock

За почивка в Средиземно море столицата на Майорка, Палма, трябва да е на първо място в списъка ви. Ще ви привлекат тюркоазените води, слънчевите лъчи, избелелите сгради и чешмите. Градът е и средище на дигитални номади с компютри ,които

придават на тази островна идилия неочаквано космополитна, творческа и съвместна атмосфера.

Културното наследство на Палма де Майорка е представени от архитектурните забележителности на града. Сред тях е катедралата Санта Мария от 13-ти век, арабската крепост Алмудайна и средновековната крепост Кастел де Белвер, разположена на върха на скалите. Ако тръгнете на запад по крайбрежната алея, ще откриете музея за съвременно изкуство Es Baluard, в който са изложени шедьоври на Пикасо, Миро и други испански сюрреалисти от XX век.

Орхус, Дания – богата култура
Снимка: Getty images

За туристите датската столица може да се окаже малко труднодостъпна, но само за самостоятелните пътешественици Копенхаген е готин, но по-добър вариант е Орхус – културен център, разположен на брега на морето. Коронясан за Европейска столица на културата през 2017 г., Орхус предлага на жадните за култура посетители

вълнуващ и разнообразен списък от фестивали през лятото.

Оживеният Латински квартал е мястото, където можете да вечеряте с местните жители по калдъръмените улички.

Болония, Италия – кулинарна одисея
Снимка: Getty images

За любителите на самостоятелни пътувания, обсебени от храната, оживената историческа столица на региона Емилия-Романя в Северна Италия е най-добрият избор. Тя предлага всички богатства на другите италиански градове. Тя е финансово по-достъпна от Флоренция и Рим, а

многобройното университетско население поддържа  свободния ѝ дух.

Това е място, където можете да се разхождате по средновековните улици и да се възхищавате на сводестите колонади, ренесансовите фонтани и привлекателните площади в целия град. След това може би да направите посещение на винарните и ресторантите в околността. Факт е, че най-впечатляващата кухня в Болоня обикновено се намира в неформални остерии с общи маси.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас