Любимите книги на актьора Борис Луканов ще бъдат дарени на ловешката библиотека

Любимите книги на актьора Борис Луканов ще бъдат дарени на ловешката библиотека

Сподели

Личната библиотека на актьора Борис Луканов (1936 – 2023), която е в софийското му жилище, ще бъде дарена на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч. Това е желанието на актьора още приживе, а след неговата кончина дъщерята Иглика Луканова е решила да осъществи дарението, пише БТА. До края на септември книжното богатство ще бъде транспортирано до Ловеч, съобщават от общинската администрация.

„Това са предимно нови издания от последните десетилетия, защото баща ми притежава и по-стари книги във варненската си библиотека. Той обичаше да е информиран, купуваше най-разнообразни четива. Освен биографии на творци, на актьори, има много документални четива, романи, поезия. Не мога да кажа колко точно са на брой, може би

между 3 и 4 хиляди тома,

тъй като са на два реда“, сподели Иглика Луканова, цитирана от пресцентъра на Общината.

Сред книгите са:  „Ранни спомени“ на Симеон Радев, „Разговори с Петър Увалиев“ на Бригита Йосифова, „Министерство на болката“ от Дубравка Угрешич, „Въведение в психоанализата“ на Зигмунд Фройд, „Освободителните боеве край Елена 1877“ от Христо Станев и много други.

Борис Луканов, който е роден в Ловеч, е почетен гражданин на града от 27 януари 1983 г. Мотивът е „за заслуги към театралното и филмово изкуство на страната и развитието на културния живот на града“. Той почина на 30 май 2023 г. на 86-годишна възраст, като до миналата година се снимаше в новите български продукции. Участвал е в над 50 филма, като „По дирята на безследно изчезналите“, „Мера според мера“, „Дело 205/1913“, „Борис I“, „Вездесъщият“  и „Порталът“, посочват от администрацията.

През април  библиотеката получи още едно дарение. Журналистът Георги Тошев дари над 300 тома от личната си библиотека. Тя включваше художествени и специализирани, речници, книги на английски, немски, френски и италиански език, списания и компактдискове.

Актуално

Избрано за вас