Затварят временно Мачу Пикчу?

Затварят временно Мачу Пикчу?

Сподели

Перу обяви, че обмисля временно затваряне на Мачу Пикчу след четиридневна стачка на местни жители срещу така наречената от тях „приватизация“ на продажбата на билети за най-посещавания обект на инките в света, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс.

Заради стачните действия

близо 700 туристи бяха евакуирани

от емблематичния обект в събота. Според министъра на културата Лесли Уртеага лидерите на протеста са предложили обектът да бъде затворен

от съображения за сигурност,

предвид липсата на диалог между страните.

„Ще направим оценка на исканията на колектива, едно от които е да бъде затворена цитаделата. Това ще бъде болезнено за всички, но ще го преценим“, каза Уртеага.

Противниците  на решението на Министерството на културата да използва частен посредник в онлайн продажбите на билети започнаха „безсрочна“ стачка в четвъртък.

Местна организация казва, че компанията „Джойнъс“ (Joinnus) може да се възползва от до

3,2 милиона щатски долара годишно

под формата на комисионни такси, благодарение на новата система.

Заради протестите много търговски обекти затвориха врати, а железопътният оператор „Ферокарил Трансандино“ (Ferrocarril Transandino) преустанови обслужването на обекта.

Според Министерството на културата новата система за продажба ще помогне да се контролира потокът от туристи и за опазване на цитаделата в Мачу Пикчу, която от 1983 г. е включена в

Списъка на световното културно наследство.

Археологическият комплекс Мачу Пикчу, разположен на 130 километра от град Куско на 2438 метра надморска височина, е построен през 15-и век по заповед на императора на инките Пачакутек (1438-1470). Обектът е открит през 1911 г. от американския изследовател Хирам Бингам.

Актуално

Избрано за вас