Най-добрите дестинации за пътуване през 2024 г.

Снимка: Itchy Feet.

Най-добрите дестинации за пътуване през 2024 г.

Снимка: Itchy Feet.
Сподели

Толкова много дестинации за пътуване по света, които да посетите. Толкова много хора, които искат да ги видят.

През 2023 г. международният туризъм достигна около 90% от нивата преди пандемията, а САЩ издадоха рекорден брой паспорти. И ако сте посетили някоя популярна дестинация през лятото, вероятно ще заявите, че тя е била по-претъпкана от всякога.

Така че може би е време да разгледаме места, които

все още са до голяма степен непознати

или често пренебрегвани заради по-големите им градове-съседи. Може би е време да се насочим към местата, които обръщат голямо внимание на насърчаването на устойчив туризъм.

Имайки предвид тези неща, CNN Travel препоръчва 10 места, които да разгледате, докато правите плановете си за 2024 г.

1. Сумба, Индонезия
Снимка: Itchy Feet

За тези, които търсят плажна дестинация, която поставя на първо място общественото съзнание и устойчивостта, индонезийският остров Сумба е отлична дестинация.

Със своите

отдалечени села, недокоснати гори, древни ритуали и сърфове

от световна класа Сумба е перфектният антидот на тълпите в Бали, който е само на час полет. Може би все още не е световноизвестен, но това не означава, че е малък. Сумба е с площ над  10 000 квадратни километра – два пъти по-голяма от тази на Бали.

 

2. Черноморското крайбрежие на Турция
Снимка: Perito Burrito

Далеч по-неизвестен от средиземноморските яхтени курорти на тюркоазеното крайбрежие на Турция, черноморският регион, известен още като Карадениз, разкрива съвсем различна страна на държавата. По-малко посещаван от туристи и с по-хладен и влажен климат, който създава зеленина и вкусен черен чай, регионът предлага исторически градове и села, както и плажове и адреналинови дейности.

През лятото това е освежаващо бягство от по-затоплените райони на Турция. Посетителите могат да разгледат старинни улици, по които все още се чува звънът на ковашки чукове, в Сафранболу, да се потопят в плажния живот в Амасра и да се изкачат до мястото, където

един от най-старите манастири в света

се крепи на скалата в Сумела.

За търсачите на силни усещания има рафтинг, а когато зимата падне обилен сняг, източните планини Качкар в региона се превръщат в рай за каране на ски.

 

3. Тарту, Естония
Снимка: Tiit Grihin

Тарту, в южната част на Естония, е обявен за

Европейска столица на културата през 2024 г.,

като специално внимание е отделено на целувките. Една от най-известните забележителности на този университетски град е статуята на двама студенти, вкопчени в страстна прегръдка, но тук, в „Града на добрите мисли“, любовта е по-скоро високопарна, отколкото плътска.

Тарту е известен като интелектуален център на Естония, където се намират най-старият университет на страната, както и Националният музей на Естония, който задължително трябва да посетите, и впечатляващият Научен център AHHAA – най-големият научен музей в Прибалтика.

Старият град е идеалното място за настаняване,

но на север от центъра на града, на брега на река Емайоги, се намира Супилин („Градът на супата“), който също заслужава да бъде посетен. Този исторически квартал, изпълнен с красиви дървени къщи, в миналото е бил бедняшки квартал, но сега се превръща в един от най-желаните райони на града.

 

4. Тайнан, Тайван
Снимка: hoponworld
Празнувайки своята 400-годишнина през 2024 г.,

Тайнан се е превърнал в гореща точка на международната сцена на Тайван. Този южен град изпреварва столицата Тайпе и се гордее с най-високия общ процент на заетост на хотелите в Тайван през последните две години.

Какво го прави толкова специален?

Тайнан е смятан за столицата на уличната храна

в Тайван и е обичан заради говеждите супи и омлетите със стриди, неземните природни пейзажи, живописните залези над солниците, колоритните стари храмове и готините нови музеи.

Той е включен и в списъка на Booking.com с 10-те най-добри дестинации за устойчив туризъм през 2023 г.

 

5. Веломаршрут Trans Dinarica, Балкани
Снимка: good trail

Стартирайки през 2024 г., велосипедният маршрут Trans Dinarica ще бъде

първият и единствен велосипеден маршрут,

който ще свързва всичките осем страни от Западните Балкани. Трасето със 100 участъка е предназначено за велосипедисти с всякакви възможности и е дълго 4 000 километра, като е съставено от тихи асфалтови пътища, горски пътеки и велоалеи.

Колоездачите могат да се насладят на впечатляващите крайбрежия на Албания и Хърватия, националните паркове на Косово, суровите планини и тучните гори на Черна гора, както и на пенливите реки в Словения, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия.

Колоездачите могат да получат повече информация и да се абонират за новини за актуализации на маршрута, карти, настаняване и услуги на transdinarica.com.

 

6. Кулебра, Пуерто Рико
Снимка: Shutterstock

Пуерто Рико е голям град и е чудесно място за островно бягство. Но какво да направите, ако искате да избягате от чудесното си традиционно островно изживяване? Тук идва ред на малката Кулебра. То се намира на около 32 км от източния бряг на Пуерто Рико и е надалеч от шумния нощен живот на Сан Хуан, напоен с ром.

Тук се набляга на дейностите на открито и почивката. Не пропускайте да разгледате плажа Фламенко, който се извива на около километър около защитен залив. В него няма много вълни, което го прави отлично място за гмуркане и плуване. А изрисуваният с графити танк – американска военна реликва – предлага забележителна възможност за снимки.

Голяма част от острова е природен резерват и можете да се отдадете на пешеходен туризъм, гмуркане с шнорхел, гмуркане с акваланг, каяк и риболов. Направете еднодневна екскурзия или останете и превърнете острова в своя основна дестинация.

 

7. Ангола
Снимка: shutterstock

Тази южноафриканска държава се опитва усилено да пробие на туристическата сцена, като наскоро въведе електронна виза за туризъм с бързо одобрение.

Столицата Луанда има репутацията на град, в който се организират скъпи партита, но в откритите пространства на Ангола има

невероятни пейзажи и културни забележителности.

Град Лубанго пък предлага португалска колониална архитектура, впечатляваща статуя на Христос на върха на хълма в стил Рио. Заслужава си да видите също така впечатляващия водопад Календула, широк 396 метра, и райските места за сърфисти по атлантическото крайбрежие като Бара ду Кванза и Кабо Ледо.

 

8. Панама
Снимка: Alamy

Панамският канал е

най-известното инженерно чудо,

но тази централноамериканска страна е много повече от транзитна дестинация.

В Панама има не само оживена столица с исторически квартал, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, но и над дузина национални парка, включително Националния парк Вулкан Бару – най-високата точка в Панама.

Панама Сити е и

единствената световна столица с тропическа дъждовна гора

в пределите на града. Посетителите, които желаят да се запознаят по-дълбоко с културния пейзаж на Панама по устойчив начин, могат да резервират туристически приключения, свързани с местната култура, чрез дигитален портал, наречен SOSTUR Network, който свързва пътуващите със селските общности и туристическите предприятия.

 

9. Мароко
Снимка: By way

Дългогодишен фаворит за пътешествия заради разнообразния си пейзаж и впечатляващата архитектура, Мароко се е възстановил успешно след опустошителното земетресение през изминалия септември.

Макар че посетителите обикновено се струпват в популярни градове като Маракеш, Рабат и Фес, в страната не липсват по-малко посещавани места, които са също толкова привлекателни. Сред тях се открояват Тетуан, градът в близост до първия хотел Regis Hotels and Resorts Morocco, и историческият Мекнес, който е сред деветте обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в страната.

Мароко е световен лидер в областта на устойчивия туризъм,

като стартира различни инициативи за насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници. В страната се намират и редица значими екологични хотели, включително управляваният от берберите Kasbah du Toubkal, разположен в подножието на впечатляващите планини Високи Атласи.

 

10. Южна Корея
Снимка: Getty Images

След като стана ясно, че „Squid Game“ – все още най-гледаното предаване в Netflix – ще се завърне с нов сезон през 2024 г., отново е време да прегърнем вълната на корейската култура, която ни залива.

За щастие пътуването до страната е по-лесно от всякога. Правителството премахва изискването за K-ETA – електронната виза за пътуване в Южна Корея – за пътници от 22 държави до края на 2024 г. като част от кампанията „Посетете Корея“.

Това е страна, в която наистина има всичко.

След като разгледате футуристични градове като Сеул и Пусан, културната и историческата страна на стара Корея ви очаква в Андонг, наричан „Духът на Южна Корея“ или в седемте гробища на древния Гая Тумули, който през 2023 г. бе включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Актуално

Избрано за вас