ТОП 5 техники за генериране на идеи, които гарантират успех

Снимка: jennygarrett.global

ТОП 5 техники за генериране на идеи, които гарантират успех

Снимка: jennygarrett.global
Сподели

В тази статия ще ви покажем 5 доказани техники за генериране на идеи, които да подобрят вашия творчески процес. Превръщането им във ваша мисия повишава производителността, стимулира и насърчава екипа и ви помага да разберете по-добре в каква посока трябва да тръгнат вашите  бизнес или лични планове.

Една от най-големите пречки пред измислянето на нови идеи е

създаването на безопасно пространство за споделянето им.

Страхът от отрицателна обратна връзка и неравностойната йерархия на работното място карат членовете да се чувстват неудобно или да се колебаят в тези сесии.

Mind Mapping
Снимка: groupmap.com

Мисловната карта е диаграма, която ви помага да записвате и свързвате идеи, за да си спомняте по-бързо и да създавате нови концепции. Мислете за нея почти като за мрежа, която ви помага да проследявате хода на мисълта си и ви помага да запомните как една идея се е развила или дали е свързана с друга такава.

Можете да нарисувате мисловната си карта на ръка на бяла дъска или да използвате шаблон, за да улесните малко процеса.

Метод  6-3-5
Снимка: conwise.com

За този метод се нуждаете от екип от шестима души. Това е изцяло съвместно усилие и чрез него може да получите доста голям брой идеи,

ако търсите нов поглед върху даден проблем или списък с възможни решения.

Ето какво е разпределението:

Всеки участник предлага три препоръки, които да сподели с групата. Екипът работи за доразвиване на всяка препоръка в продължение на пет итерации –

шестима души, по три идеи, пет итерации: 6-3-5.

Целта е да се генерират възможно най-много концепции за един проблем – не е задължително всяка идея да бъде изключително подробна или добре обмислена. Този метод е по-скоро за количество, отколкото за качество.

Кръгът на Робин
Снимка: visual-paradigm.com

Този подход може да ви звучи като нещо, което сте правили и преди, но в по-малък мащаб. Той започва с предлагане на проблема под формата на

въпрос, започващ с „Как бихме могли да ____ ?“. 

Всеки член на екипа ще нарисува решение на запитването , след което ще предаде идеята си на левия. Човекът отляво по същество ще итерира тази нова идея и ще представи нейните проблеми и решения занапред.

След като всяко запитване бъде предадено отляво, този човек ще запише една или повече причини, поради които това решение може да се провали. След това ще представят концепцията и нейните предизвикателства и

като група ще измислят начини да предпазят решението от провал.

Идеята е да се подобри взаимодействието в екипа, като се използват идеите на другите в бързо развиваща се среда. Това е и чудесен метод за получаване на обратна връзка за нещо, по което вече работите. Той ще продостави свежа перспектива, в случай че има пропуски в логиката или ресурсите.

Storyboarding
Снимка: buoiholo.edu.vn

Сторибордингът е процес на мозъчна атака за създаване на визуален разказ за даден проблем.

Как бихте разказали историята за проблема, с който се сблъсквате?

Оживяването на приказката позволява на участниците да вникнат по-дълбоко в него и да предложат осъществими решения. Да не говорим, че всички ние усвояваме информацията по различен начин.

Мозъците ни са устроени така, че да възприемат няколко образа едновременно, а като споделите историята на вашия проект, екипът може по-добре да разбере и организира последователността на събитията. Това само по себе си помага да се разкрие коренът на проблема и възможните решения.

Лудите 8
Снимка: pinterest.com

Друга от техниките за създаване на идеи е „Лудите 8“. Първо – разделете празен лист хартия на осем части. ‍

Настройте хронометър на 8 минути.

Целта на тази дейност е всеки човек да нарисува по една концепция във всяко квадратче – или по една идея на всяка минута, докато платното се запълни. ‍Когато изтече всяка минута, трябва да преминете към следващата подсказка, независимо от това докъде сте напреднали във вашето квадратче.

Разполагате само с по една минута на квадрат.

така че ако не преминете към следващия, когато му дойде времето, ще пропуснете потока от идеи и ще изостанете.

Тази стратегия работи най-добре, когато вече имате няколко основни идеи, които да развиете,

за да помогнете на новите, по-силни концепции да се появят по-бързо.

Целта е за кратко време да измислите различни нови идеи.

Снимка: blogspot.com

Идеализацията е ключът към успеха на всяко начинание. Въпросът опира до културата на работа. Съветваме ви да си създадете такава на непрекъснато усъвършенстване, за да измисляте в крайна сметка по-добри решения. Превърнете управлението им в основен приоритет.

Актуално

Избрано за вас